Regering doet geheimzinnig met comité-generaal

VHP-parlementariër Mahinder Jogi vraagt zich af waarom de regering zo geheimzinnig doet door belangrijke vraagstukken, waarin de samenleving geïnteresseerd is, zoals de Alcoa-kwestie en de volksgezondheid, in een comité-generaal te willen bespreken in plaats van in een openbare vergadering. Het comité-generaal zou overigens gisteren gehouden worden, maar is met een week verschoven. “Ze weten niet wat ze willen. Eerst wordt de vergadering over deze vraagstukken in De Nationale Assemblee uitgesteld, nu het comité-generaal”, aldus Jogi. Dit is volgens hem het bewijs dat de regering belangrijke vraagstukken die in de samenleving spelen, geen prioriteit geeft. Hij vindt dat de regering moet aangeven wat de dringende reden is waarom het comité-generaal uitgesteld is.

Tijdens een comité-generaal wordt er vergaderd achter gesloten deuren. Een comité-generaal wordt bijvoorbeeld gehouden in tijden van internationale spanningen. De zaken die er besproken worden, zijn vertrouwelijk en mogen niet naar buiten gebracht worden.

Jogi noemt als voorbeeld de Guyana kwestie, waarbij ex-president Venetiaan een comité-generaal had gehouden om de kwestie met het parlement te bespreken. “Deze regering wil zaken doen waarvan de samenleving niets mag weten”, zegt hij. Jogi vindt dat de Alcoa-kwestie al een tijdje gaande is en zegt dat de multinationals geen interesse meer hebben in onze bauxietindustrie. Ook de voorwaarde van de Brokopondo-overeenkomst is volgens Jogi niet meer geldig. “De overeenkomst is door de multinationals eenzijdig naast zich gelegd, wat valt er nog te praten hierover”, vraagt Jogi zich af. De parlementariër vermoedt dat er dingen verdeeld worden die voor eigen belang bestemd zijn.

door Kimberley Fräser