SWM-directie spant rechtszaak aan tegen bond

Marlon Oosterling, directeur van de Surinaamse Waterleiding Suriname (SWM), heeft een rechtszaak aangespannen tegen de SWM-bond die sinds vrijdag 7 juli in actie is. De directeur zegt dat hij morgen de uitspraak van de rechter zal horen. Hij vindt dat de staking, die vandaag de derde dag is ingegaan, onterecht. “We zijn bezig te onderhandelen, maar zij stappen naar de bemiddelingsraad, uiteindelijk komt het voor hen toch nadelig uit, dus besluiten zij actie te voeren.” Het zijn meer dan 350 leden die bij de bond zijn aangesloten. De verzamelplek van de leden is bij de Moederbond C-47. De bond heeft een bod gedaan van SRD 500 met volledige doorwerking en een lumpsum van SRD 2000 gevraagd. De directie is het niet eens met deze bedragen en heeft minder aangeboden, terwijl de bemiddelingsraad zelfs minder dan directie heeft geboden, waardoor de bond ervoor koos om actie te voeren.

Oosterling zegt dat onderhandelingen tijd vergen en weken/maanden kunnen duren. “Het gaat allemaal om wikken en wegen, kijken wat voor een ieder goed uitkomt ook voor de bond”, zegt Oosterling. Als de bond na het oordeel van de bemiddelingsraad ervoor had gekozen om het pad van dialoog te continueren, zou volgens Oosterling wederom onderhandeld kunnen worden over de bedragen.

Ondertussen zegt SWM-bondsvoorzitter Baarh dat de leden heel gemotiveerd zijn om de actie te continueren. De leden zijn nog in actie en volgens de voorzitter wordt de groep die zich aansluit steeds groter. Baarh zegt desgevraagd niet officieel op de hoogte te zijn van de rechtszaak die tegen de bond is aangespannen, maar heeft dit wel via de media vernomen.

De bondsvoorzitter had gisteren een brief gericht aan de SWM-directie om wederom om de tafel te gaan, maar Oosterling koos ervoor om de zaak anders aan te pakken. “Je kan niet vragen om een uitnodiging als je al in actie bent gegaan. De bond zou de actie dan eerst moeten opheffen. Het is onmogelijk om te praten met het mes op de keel”, aldus Oosterling.

-door Kimberley Fräser-