Bisschop Choennie: ‘Pijnlijk hoofdstuk moet afgesloten worden’

President Desiré Bouterse heeft na zijn gesprek maandagavond met de Procureur-Generaal (PG), Roy Baidjanath Panday, besloten om de situatie aan een nadere beschouwing te onderwerpen. De president had het vertrouwen in de PG opgezegd. Bisschop Karel Choennie is ingenomen met het besluit van de president. Choennie is ervan overtuigd dat dialoog de oplossing is. Echter moet het pijnlijke hoofdstuk van de decembermoorden op een goede manier afgesloten worden, met erkenning en vergiffenis. Verder moeten alle handelingen die de zaak kunnen escaleren in deze fase, voorkomen worden, zodat het 8 decemberproces in alle rust hervat kan worden. “De situatie is niet hopeloos en hoeft niet te escaleren.”

Of de regering het systeem van Venezuela probeert op te volgen door de rechterlijke macht te ondermijnen, daarover kan Choennie geen oordeel vellen, maar hij zegt wel dat er gelukkig geen sprake is van extreme gevallen in Suriname, zoals in andere landen. Choennie doet nogmaals een beroep op politici om geen olie op het vuur te gooien. Volgens Choennie is het een moeizaam proces waarin beide partijen, zowel daders als slachtoffers, bereid moeten zijn om toenadering te zoeken, ook moet er recht en waarheid geschieden.

-door Kimberley Fräser-