Verschil in prijs bij aankoop MCP-producten verduidelijkt

Enkele winkeliers hebben de afgelopen week hun bezorgdheid geuit over producten van de Melkcentrale Paramaribo (MCP) die zij tegen verschillende prijzen moeten aankopen van venters die de producten aanleveren. Deze winkeliers bleken onder meer bezorgd te zijn over het feit dat enkele venters bonnen van de MCP overhandigen, terwijl anderen blanco bonnen overhandigen, waarop bleek dat de producten duurder werden verkocht.

Dewkoemar Sitaram, directeur MCP, om een reactie gevraagd, verduidelijkt het verschil in prijs bij de aankoop van MCP-producten. De directeur legt uit dat producten van de MCP vroeger alleen via de MCP gekocht konden worden. Destijds waren er slechts twee prijzen, namelijk de groothandelaarsprijs en de consumentenprijs. De winkeliers die de producten tegen de groothandelaarsprijzen kochten, konden die dan tegen de consumentenprijs verkopen.

“Door de jaren heen is er de behoefte ontstaan om de producten bij de winkels zelf te leveren, waarbij er is geïnvesteerd in drie auto’s die de producten leverden, vooral aan de sociale instellingen”, zegt Sitaram. Hij geeft aan dat er momenteel een nieuw systeem is van rolventers, die de producten bij MCP kopen en die doorverkopen aan winkeliers. Sitaram zegt dat het verschil tussen de twee systemen is dat een ieder die producten rechtstreeks van de MCP opkoopt, die tegen de groothandelsprijs koopt, terwijl zij die de producten bij een rolventer kopen, meer zullen betalen, omdat de rolventers eventuele brandstofkosten en degelijke doorberekenen in de prijzen. “Winkeliers die via rolventers producten van de MCP kopen, betalen meer dan winkeliers die de producten rechtstreeks bij de MCP kopen”, benadrukt Sitaram.

Voorts zegt de directeur dat het verschil in prijs ook niet overal hetzelfde is. “Een rolventer die producten in Nickerie moet leveren, zal zijn producten duurder aanbieden dan een rolventer die producten ergens in Paramaribo levert. De afstand en de brandstofprijs spelen allemaal een rol bij het bepalen van de prijs”, aldus de directeur van de MCP.

door Priscilla Kia