Uitspraken Bouterse respectloos naar rechtsstaat toe

De uitspraken die president Desiré Bouterse op politieke podia doet, worden door NPS-volksvertegenwoordiger Particia Etnel, betiteld als te zijn disrespectvol naar de rechtsstaat toe. Met dergelijke uitspraken creëert Bouterse naar zeggen van Etnel een bananenrepubliek in Suriname. Behalve dat dergelijke uitspraken, gedaan door de president, niet gezond zijn voor de samenleving, wijst de volksvertegenwoordiger erop dat Bouterse hiermee het volk wil laten zien dat hij nog denkt dat hij in de jaren ’80 leeft. Ook haalt ze aan dat deze uitspraken helemaal niet passen binnen de functie van een president. Etnel zegt dat de president respect moet hebben voor de democratie die vanaf 1987 weer van toepassing is in ons land. Ze benadrukt dat Bouterse eindelijk moet gaan accepteren dat dit systeem gedragen wordt door Suriname. Naar aanleiding van de ongenuanceerde uitspraken van de president, zegt Etnel dat hij een heropvoeding moet krijgen van zijn partijgenoten en de coalitie. Ze voegt eraan toe dat vooral het pedagogisch handelen de president moet worden bijgebracht, want volgens het assembleelid weet de president niet om te gaan met anderen.

Verder vindt Etnel dat de president als eerste burger van het land, een goed voorbeeld moet geven aan het volk, voornamelijk de jongeren. “Als Bouterse zo door gaat met zijn ongenuanceerde uitspraken tegen de rechtsstaat, kunnen andere burgers die voor berechting staan, ook dergelijke uitspraken doen”, benadrukt het parlementslid.

Etnel vindt ook dat het 8 Decemberstrafproces te lang duurt. “Dit proces is bij de rechter en de president moet met zijn vingers ervan afblijven. Iedereen heeft wat te zeggen erover. Als ze een besluit over dit proces willen nemen, moesten ze rechten studeren en rechters worden. Nu is dat niet het geval, dus laat de rechter recht spreken”, aldus Etnel. Het assembleelid benadrukt dat ook gezaghebbers dienen te weten, dat als zij handelingen plegen die tegen het recht zijn, er rechtspraak is waarnaar zij zich moeten schikken.

Verder zegt Etnel dat dergelijke uitspraken de ontwikkeling van het land stagneren. Ze meent dat de president naar oplossingen moet gaan zoeken voor de criminaliteit, armoede en stijgende werkloosheid, in plaats van deze ongenuanceerde uitspraken te doen.

Tot slot wil zij de leiders van het land erop wijzen dat zij te allen tijde een voorbeeld moeten zijn voor de natie. “Ze moeten zich ervan bewust zijn dat in hun handel en wandel zij een goed voorbeeld moeten geven”, aldus Etnel.

door Richelle Mac-Nack