‘Watervoorziening gegarandeerd, niet alle stafleden staken’

“De watervoorziening kan niet in gevaar komen. Er zijn nog stafleden die werken”, zo liet de directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), Marlon Oosterling, vandaag in gesprek met De West weten. De leden van de bond bij de SWM hebben besloten om in actie te gaan.  Als gevolg hiervan gingen en geruchten rond dat door de actie de waterlevering aan huishoudens en bedrijven in gevaar zal komen. Oosterling stelt de samenleving gerust en zegt  dat het niet nodig zal zijn om water op te slaan.

Er zijn al maanden onenigheden tussen delen van de SWM-medewerkers en de directie. Het personeel zegt de huidige misstanden beu te zijn en zegt door de directie niet serieus te worden genomen. Oosterling zegt dat hij van zijn kant geen problemen heeft met zijn medewerkers. “Dat is wat zij zeggen, maar laten ze aanwijzen wie problemen heeft”, zegt de directeur.

De Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname werd ingeschakeld om een oplossing voor de problemen te zoeken. De raad heeft in het voordeel van het bedrijf bepaald, wat heeft geleid tot de staking. Oosterling geeft aan dat de bemiddelingsraad geen oordeel oplegt. Aan de partijen wordt gevraagd als zij content zijn met het oordeel. “Ik heb mij erbij neergelegd. Als de raad had bepaald dat de SWM meer moest betalen, zou ik het ook moeten doen”, zegt de directeur.

Oosterling die nog altijd voorstander is van dialoog, is van mening dat indien partijen het niet eens zijn met het besluit, weer om de  tafel moeten zitten met de directie, maar dat zij niet meteen moeten gaan staken. “Praten kan altijd een oplossing brengen. We kunnen altijd praten, maar niet met een mes op de keel”, aldus Oosterling.

door Priscilla Kia