Ook tijdens een crisis is stilstaan geen optie

Vanwege de huidige economische situatie waarin wij thans verkeren, is het voor een ieder een uitdaging om zaken te doen. Men denkt vaak dat je inkomsten alleen kan vergaren als klanten naar jou toekomen. Het is een feit dat ondernemers tijdens een crisis creatiever worden, omdat zij die willen overleven. De klant staat centraal en als bedrijf/ onderneming kan je niet stilstaan, het is absoluut geen optie! De Finabank heeft hierop ingespeeld met de slogan: ‘Stilstaan is geen optie’. “Wij voelen ons niet te goed voor wat dan ook. Wij gaan naar de klant toe, zodat de klant niet naar ons hoeft toe te komen. Wij luisteren naar onze klanten en nemen feedback mee, zodat wij daarop kunnen inspelen”, zegt Almar Giesberts, commercieel directeur van Finabank N.V..

Innovatie

Het is een hele moeilijke periode voor Suriname, en bedrijven zien ook dat zij innovatiever moeten zijn om rond te komen. Finabank heeft sinds enkele jaren een strategie geïmplementeerd om zich te onderscheiden op serviceniveau. Hiermee focust de bank zich op drie gebieden, te weten: Retail banking (voor particuliere klanten), Platinum banking (hoger segment, klanten met meer vermogen) en Business banking( zakelijke klanten). Elk van deze drie segmenten heeft zijn eigen dynamiek. “Als bank willen wij een ieder van dienst kunnen zijn, ook al verkeren we in een moeilijke periode. Het moet niet zo zijn, dat omdat het slecht gaat, klanten niet meer op ons kunnen rekenen. Wij hebben ons sterk gericht op de dienstverlening om in het zakelijke segment toch een hele goeie sparringpartner te kunnen zijn door ondernemers te helpen op het gebied van hun financiële beslissingen”, zegt Giesberts. Op het gebied van particuliere klanten heeft de Finabank zich gericht op het makkelijker maken van bankieren het geven van uitgebreide informatie als het gaat om financiële transacties. Het is de commercieel directeur opgevallen, dat mensen niet graag naar de bank toe stappen voor financieel advies of om een lening af te sluiten. “Wij zijn nagegaan wat precies de behoefte is van de klant. Om klanten te behouden en nieuwe te werven, moet je innovatief zijn. Wanneer je over innovatie praat, kan je twee dingen doen; je kunt iets nieuws bedenken of je gaat vragen wat de behoefte is. Wij willen ons onderscheiden door een innovatieve bank te zijn, die met nieuwe ideeën komt en dat kunnen best ideeën zijn die elders in de wereld al worden toegepast, maar in Suriname nog niet. Het gaat erom dat wij uitblinken in onze dienstverlening”, zegt Giesberts. De Finabank is de eerste bank die via Facebook klanten te woord staat. Deze manier van communiceren stelt klanten in de gelegenheid om 24 uur per dag vragen te kunnen stellen en dit zorgt er verder voor, dat bankieren op een veilige manier veel makkelijker wordt.

Mobielbankieren

Veel mensen hebben nog de gewoonte om met grote bedragen contant geld te lopen. Sommige bedrijven betalen nog steeds hun personeel uit door het salaris in een enveloppe te doen. Dit is allang achterhaald en brengt verschillende nadelen met zich mee. Contant geld wordt bijvoorbeeld sneller uitgegeven ook is het onveilig om grote geldbedragen in huis te hebben. “Finabank laat zien dat dit anders kan. Voor bedrijven kunnen wij automatisch salarissen overmaken, dat kan per e-mail, alles kan digitaal. De werknemers kunnen door middel van mobiel bankieren elk moment beschikken over hun saldo, ze kunnen overmakingen doen, rekeningen automatisch betalen zoals van SWM, EBS, Telesur. Ook kan de houder van een Finabank rekening met de Mobile Banking App zijn leningen controleren en zijn uitgavestaat opvragen. Finabank is de eerste bank in Suriname die de Mobile Banking App heeft geïntroduceerd” zegt Giesberts.

Educatie

Spaargedrag ligt deels aan de opvoeding. Kinderen die vroeg leren wat het belang van sparen is, zullen sneller de verantwoordelijkheid voor geld kunnen dragen. Finabank wil daarom al heel vroeg ouders prikkelen om te sparen voor hun kind, in dit kader zullen zij binnenkort een spaarmogelijkheid aanbieden. “Als bank willen wij ons profileren om al in een heel vroeg stadium, kinderen kennis te laten maken met het bankieren. Finabank zal een spaarpakket aanbieden dat je kan afsluiten vanaf de geboorte. Dit pakket wordt zelfs zodanig ingericht dat je het cadeau kan geven aan iemand die een pasgeboren baby heeft. Deze bankieroptie is reeds beschikbaar, maar zal later in het jaar officieel worden aangeboden”, vertelt Giesberts.

In februari van dit jaar heeft Finabank als eerste bank in Suriname de inwoners van Brokopondo te Klaaskreek en omstreken voorzien van een ATM op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). De commercieel directeur vertelt dat Klaaskreek toen de mogelijkheid kreeg om op een veilige en gemakkelijke manier bankzaken te kunnen doen. Door de plaatsing van deze Finamatic werd bankieren toegankelijker gemaakt voor de gemeenschap in Brokopondo. Hierdoor krijgen binnenlandbewoners ook de gelegenheid om bankzaken te kunnen doen en leren zij inmiddels wat de voordelen van bankieren zijn. De Finabank is gestart met het geven van voorlichting op de scholen in het binnenland en heeft zelfs de ouders uitgenodigd, hiervan deelgenoot te zijn.

Op vrijdag 30 juni jongstleden organiseerde de Finabank haar eerste pop-up event. Dit evenement werd gehouden bij Rock-Oil aan de Johannes Mungrastraat. Huidige klanten en nieuwe klanten konden kennismaken met Finabank Mobile Banking, een manier van veilig en makkelijk digitaal bankieren. Deze maand zullen er meer pop-up events worden georganiseerd door de Finabank. De events worden bekendgemaakt op de Facebook pagina van de bank.

Beleid

De visie van de Finabank luidt: ‘Wij zijn de nummer één aanbieder voor financiële oplossingen’. Dit wil de bank bereiken door hun beleid te richten op een duurzame groei alsook de doelmatige vergroting van het marktaandeel van de bank, waarbij er een hoge mate van aandacht uitgaat naar risicobeheer en compliance. De Finabank is ervan overtuigd dat technologie de omslag zal zijn in het moderne bankieren. Derhalve hebben zij een strategie uitgezet teneinde de bank te transformeren naar een digitale organisatie.

-door Gladys Findlay-