‘Behoud mangrovebossen, meest duurzame oplossing voor landverlies’

Volgens Sieuwnath Naipal, hoogleraar Klimaatverandering en Water aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, is het behoud van de mangrovebossen de meest duurzame manier om landverlies te voorkomen. Dit vertelde hij aan een groep journalisten die met hem op een airboat langs de kust te Weg naar Zee voeren.

Conservation International Suriname (CIS), verzorgde in samenwerking met Earth Journalism Network, een driedaagse workshop voor journalisten, waarvan de veldtrip een onderdeel was. “Daar waar er mensen wonen en dijken aangelegd worden, gaat er veel mangrove verloren, waarbij rehabilitatie van de mangrove haast niet meer mogelijk is”, geeft Naipal aan. Door de modder die met de hoge golven opgestuwd wordt en die over de mangrove spoelt, sterven de bomen uit door verstikking.

Daarnaast zijn de mangrovebomen niet sterk genoeg om tegen de kracht van het water overeind te blijven staan.

Ook dammen en dijken zijn niet altijd opgewassen tegen de kracht van het water als er geen bufferzone is. De meest duurzame manier is volgens Naipal, het bouwen van kwelders, zodat er een bufferzone gecreëerd kan worden. “Door de bufferzone wordt het water tot rust gebracht, waardoor de mogelijkheid bestaat dat de mangrove weer kan groeien of geplant kan worden, door het imiteren van de mangrovewortels”, legt Naipal uit.

Het project om een bufferzone te creëren om het ecosysteem te rehabiliteren, is in 2015 begonnen. Het project is een initiatief van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en wordt ondersteund door CIS. “Daar waar het kwelderproject is uitgevoerd, is de mangrove perfect aan het groeien”, zegt Naipal.

Naipal legde uit dat het bouwen van dammen en dijken veel geld kost en dat de overheid daarnaast miljarden moet uitgeven om ze te onderhouden, terwijl ze niet helpen het landverlies tegen te gaan. Door het bouwen van de bufferzone kan de mangrove zich gaan rehabiliteren, waardoor de kust beschermd blijft. “Het kustgebied is vol mechanismen die vogels, vissen en krabben gebruiken. De mangrove zorgt ervoor dat al deze dieren hier kunnen leven. We zullen aan het einde van onze voedselketen staan als er geen duurzaam verdedigingsmiddel wordt gebruikt tegen de zee”, aldus Naipal.

door Priscilla Kia

 

More
articles