Chess Academy wil technologie combineren met schaken

Bij 1-jarig bestaan:
Chess Academy wil technologie combineren met schaken
Suradj Hanoeman, oprichter van Chess Academy, samen met enkele pupillen. De club bestond op 24 juni 1 jaar. Chess Academy heeft nog heel wat plannen in de pijplijn. (Foto: Chess Academy)
De Chess Academy wil technologie gaan combineren met schaken. Dit is een van de plannen die de schaakorganisatie in de pijplijn heeft voor de toekomst. De Chess Academy vierde op 24 juni jongstleden zijn 1-jarig bestaan. De club is opgericht door Suradj Hanoeman, die reeds 21 jaren de schaaksport beoefent en Suriname op verschillende nationale en internationale toernooien heeft vertegenwoordigd. Hanoeman is tevens jeugdkampioen (2007) en landskampioen (2009) geweest. “Met Chess Academy wil ik het schaakspel leren aan jong en oud in de samenleving,” aldus de schoolhouder.
Voor wat betreft het combineren van technologie met schaken zegt Hanoeman dat er binnenkort een online platform van Chess Academy beschikbaar zal zijn voor alle ouders die hun kinderen thuis kunnen of willen begeleiden. Hanoeman: “Verder gaan wij met behulp van professionele trainers onze studenten ook op het sociaal vlak trainen en helpen ontwikkelen. Schaken in combinatie met deze trainingen gaan ervoor zorgen dat een kind niet alleen onafhankelijk maar ook objectief gaat leren denken op jonge leeftijd.
Verder gaat Chess Academy in de toekomst uitbreiden richting Pad van Wanica, Houttuin, Commewijne en Leiding. De club is ook bezig haar instructeursteam uit te breiden van 5 naar 10.
Volgens Hanoeman is schaken meer dan een bord spel. “Het leert je objectief denken, plannen maken, vooruitkijken en vooral jezelf verantwoordelijk te stellen voor het eindresultaat. Dit zijn enkele aspecten van het schaakspel die je terugvindt in het leven. In het dagelijkse leven dien je ook objectief te zijn en vooruit te kijken maar vooral jezelf verantwoordelijk te stellen voor jouw handelingen. Zo zie je dat schaken niet alleen een bordspel is maar een spel die jouw leven kan beïnvloeden en jou als persoon kan vormen. Met dit doel helpen wij de deelnemers ook hun leven vorm te geven en positief te beïnvloeden. Naast de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot topschaker, bouwt de persoon discipline op om zich verder te ontwikkelen en haar weg te vinden in de samenleving.”

DE START
Chess Academy is op 24 juni 2016 met haar eerste les gestart op de Wim Bos Verschuurschool, dit met een groep van 15 studenten. Een aantal van de studenten had al bij een andere schaakvereniging lessen van Hanoeman gevolgd en wilde heel graag weer lessen van hem volgen. De lessen begonnen met 20 set stukken, 1 demonstartie-bord en 1 instructeur. De lessen voor de eerste groep werden afgesloten met een simultaantoernooi.

DE GROEI
Hanoeman: “Als je met een ‘organisatie’ begint wil je ook dat het moet groeien. De eerste zes maanden was het nadenken (strategie) en plannen hoe Chess Academy groter te maken zodat vooral de jeugd gebruik kan maken van de voordelen van schaken. Chess Academy had meer instructeurs nodig om te groeien. Omdat ik al een geruime tijd schaak, heb ik ook schaakvrienden die al een poosje schaaklessen verzorgen. Ik heb mijn visie met enkelen van hen gedeeld en gevraagd of zij Chess Academy willen joinen als instructeur en al snel was het antwoord ‘ja’.
Er werd toen een gezamenlijk plan uitgezet voor de uitbreiding. De Wim Bos Verschuurschool is een lokatie op Kwatta en het doel was om landelijk bereikbaar te zijn. Uit analyse van de club bleek dat er op Middenpad Kwatta ‘nooit’ schaaklessen zijn verzorgd en dat was meteen een trigger voor Hanoeman om daar naar toe uit te breiden. Gerrit Amatdarso, een goede vriend en huidige instructeur van Chess Academy, was bereid om de lessen daar te verzorgen.
De organisatie heeft snel de formaliteiten kunnen regelen door de openheid van de directrice van O.S Middenpad Kwatta. De club mocht gebruik maken van een lokaal en de lessen zijn op 18 februari 2017 gestart op O.S Middenpad Kwatta.

GEYERSVLIJT
Na de opening van de tweede lokatie werd Hanoeman door een andere vriend benaderd voor Noord. Het werd Imeao 1-Geyersvlijt. Avikaar Malgie, een ervaren instructeur had zich itussen ook al bij de Chess Academy aangesloten. Hanoeman: “Malgie woont niet ver van de school dus dat was ook opgelost.”
Op 18 maart dit jaar organiseerde de club een open dag op Geyersvlijt die heel druk bezocht was en op 26 maart werd met een volle groep gestart op Imeao 1.
In de tussentijd kreeg de Chess Academy heel veel verzoeken binnen om schaaklessen voor kinderen van 5 t/m 8 te organiseren. Hiervoor werd er een vierde instructeur erbij gehaald, namelijk Rohma Banwari. De bedoeling was om met 1 groep te starten in de leeftijdsklasse 5-8 jaar. Echter was de opkomst zo groot dat er twee groepen gemaakt moesten worden. De eerste lessen zijn op 22 april gestart voor deze groep op de Wim Bos Verschuurschool.
Na de Wim Bos Verschuurschool was het tijd om te starten met een tweede groep op Geyersvlijt, omdat de aanvragen steeds binnenkwamen. Voor de uitbreiding op Geyersvlijt was er nog een instructeur nodig omdat de lessen simultaan moesten starten met de andere groep. Voor de tweede groep kwam Atishya Malgie ook in als instructeur. Zij is tevens een gecertificeerde schaaktrainer. De lessen voor groep twee startten op 11 juni 2017.

ACTIVITEITEN
De afgelopen periode heeft de club op verschillende momenten simultaan wedstrijden georganiseerd voor de studenten. Zij moesten het opnemen tegen een schaakmeester en de top 3 studenten kregen een prijsje hiervoor. Met een simultaan toernooi konden de studenten het geleerde toepassen en proberen om van een ‘meester’ te winnen. Naast het organiseren van een toernooi is ook heel belangrijk dat het altijd leuk blijft voor de studenten. Om het leuk te houden werd op alle lokaties ‘Human Chess’ geintroduceerd. Hiervoor werd er een ‘Giant Chess Board’ binnen gehaald. De studenten stelden de stukken voor en moesten op het bord tegen elkaar schaken. Niet alleen was het ‘fun’ maar ook de loop van de stukken leerden zij hiermee heel snel, omdat zij zelf een schaakstuk voorstelden. Dus zij hebben de ‘loop van de stuk’ zelf uitgevoerd en maakten het tot hun eigen.
Voor wat betreft externe activiteiten organiseerd Chess Academy met drie schaakverenigingen de eerste Deca Challenge. Het doel van het toernooi was om beginners meer ruimte te geven om tegen elkaar te spelen en toernooiritme op te bouwen. Chess Academy deed mee met 10 spelers in de Stap 1-groep en José Kemp van Chess Academy werd kampioen in deze groep.