‘Rijstboeren moeten niet op de overheid wachten’

Liakat Mahawatkhan, rijstmangaat, adviseert de rijstboeren van Nickerie om niet op de overheid te wachten, maar om samen te werken om zo te redden wat er nog te redden valt.

Als gevolg van de vele neerslag staat het water in de Nanizwamp zo hoog, dat het over de dam loopt. Niet lang terug trokken boeren aan de bel vanwege de hoge waterstand in de zwamp. Volgens Mahawatkhan doet de overheid niets om de boeren te helpen. “Ik hoop niet dat de overheid pas maatregelen zal treffen als het kalf verdronken is”, zegt hij.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Regionale Ontwikkeling (RO) en Openbare Werken en Transport (OW&T), zijn belast met het onderhoud van de afvoerkanalen.

Volgens Mahawatkhan hebben deze instanties niet voldoende kennis over wat zich momenteel voordoet in het district, vandaar dat er geen voorbereidende maatregelen getroffen zijn.

Hij geeft aan dat enkele boeren doen wat ze kunnen door hun dammen te verhogen om zodoende het overtollige water tegen te houden. Volgens Mahawatkhan moet een ieder helpen om de situatie te herstellen. “Als de overheid niet op tijd ingrijpt, zullen de boeren miljoenen verlies lijden”, geeft Mahawatkhan aan.

Verder zegt hij dat ook de rijstproductie achteruit zal gaan als de rijstvelden getroffen worden door het overtollige water, waardoor er een schaarste kan ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat de prijs van rijst drastisch omhoog gaat. “Het probleem dat hierdoor zal ontstaan, is dat Suriname niet in staat zal zijn om door import van rijst aan de behoefte van rijst in Suriname te voldoen”, haalt Mahawatkhan aan.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles