Ondernemerschap krijgt stimulering overheid via KMO-fonds

“Ondernemerschap en een bijdrage leveren aan productieve werkgelegenheid, zijn verantwoordelijkheden van het ministerie”, zei Ferdinand Welzijn, minister van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T).

Vandaag werd het fonds voor kleine en middelgrote ondernemers (KMO) gelaunched, waarbij er een samenwerkingsovereenkomst is getekend tussen het ministerie van HI&T en de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Door dit fonds zullen ondernemers middels soepele aflossingsregelingen toegang krijgen tot financiering van hun onderneming.

Volgens Welzijn is elke stap die genomen wordt en elk beleid dat gemaakt wordt gericht op de verhoging van de productiviteit en de inkomsten van Suriname, waardoor een bijdrage geleverd wordt aan de welvaart en het welzijn in Suriname. “Mensen die werken en produceren kunnen duurzaam bijdragen aan de ontwikkeling van het land”, zegt Welzijn

Het fonds komt onder het beheer van de SPSB. Ginmardo Kromosoeto, directeur SPSB, voelt zich vereerd dat de bank de beheerder mag zijn van het zoveelste fonds van de overheid en gaf aan blij te zijn ondersteuning te kunnen geven aan projecten die zorg moeten dragen voor de ontwikkeling in het land.

Potentiële ondernemers kunnen zich aanmelden bij het KMO-fonds voor een lening. Om in aanmerking te komen daarvoor, moet het bedrijf vallen onder de sectoren agrarische verwerking, houtbewerking of productie ondersteunend (ICT)- innovatie zijn. De middelen worden overgemaakt door de overheid, maar het geld moet terugbetaald worden en de procedure daartoe wordt begeleid door deskundigen. Het voordeel van dit fonds is dat ondernemers een veel lagere rente betalen dan bij de commerciële banken. Ook de voorzieningen zijn aantrekkelijk dan bij de commerciële banken, waardoor ondernemers gemakkelijker aan de benodigde financiën kunnen komen.

Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën, zegt dat de middelen ondanks de zware periode waarin het land verkeert zijn vrijgemaakt. Hij zegt dat er meer middelen beschikbaar gesteld zullen worden wanneer de economie verbetert. Hij gaf verder aan bezig te zijn met internationale instellingen, zoals de Internationale Ontwikkelingsbank (IDB) en Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) voor verdere ondersteuning van het KMO-initiatief. “Zonder de ondernemers kan de overheid niet draaien”, benadrukte Hoefdraad. Hij kijkt verder vol goede moed naar eerste verslagen over de leningen en het geboekte succes.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles