Nurmohamed: ‘Geen verbetering economie op korte termijn’

Assembleelid Riad Nurmohamed (VHP) is van mening dat de economie niet dit jaar, maar ook niet in 2018 of 2019 zal zijn hersteld. Uit cijfers die hij heeft ontvangen van het Bureau voor de Staatsschuld en projecties die hij heeft gemaakt, komt volgens hem duidelijk naar voren dat de eerste tekenen van herstel  pas rond 2025 zichtbaar zullen zijn.

Dit zei hij bij de behandeling van het Ontwikkelingsplan 2017-2020 in De Nationale Assemblee (DNA). Uitgaande van het leningenbeleid vanaf 2010 tot heden, is het volgens hem ook duidelijk dat er nauwelijks geld overblijft om investeringen te plegen in sectoren als onderwijs en volksgezondheid. De regering heeft in de periode 2010 tot heden, meer geld geleend dan in de periode daarvoor. “Voor 2017 ontvangt de regering een bedrag van SRD 4 miljard en als ze ook nog een even groot bedrag zal lenen en tegelijkertijd ook nog 1,5 miljard aflost met rente, dan is er geen ademruimte meer”, stelt Nurmohamed. Het ergste moet nog komen, meent de volksvertegenwoordiger, want al de leningen zullen volgens hem leiden tot een sneeuwbaleffect. “Er is door de regering duidelijk niet gekozen voor duurzame ontwikkeling”, zegt hij. Aan het parlement liet hij enkele projecties zien, waaruit blijkt dat de economie er niet beter op zal worden op korte termijn. De internationale prijzen voor grondstoffen zullen tot 2020 niet veel veranderen.

Nurmohamed keek ook naar de inkomsten van de staat, die kunnen volgens hem verhoogd worden door de belasting op onder meer tabak en kansspelen, zoals loterijen en casino’s en de accijnzen op alcohol en import op bepaalde zaken, omhoog te stuwen. Hij wilde weten of het ministerie van Financiën dit ook in gedachten heeft. Nurmohamed wil ook dat er meer royalties betaald worden op goud, omdat er veel geld daaruit gehaald kan worden. Dit is wel het geval voor bouwmaterialen. De VHP’ér wilde tevens weten of de regering plannen heeft om meer belasting te halen uit grond. Gronden worden in bepaalde gevallen mogelijk ingezet voor witwaspraktijken. Mensen hebben grote lappen grond en zouden daarvoor ook belasting kunnen afdragen aan de staatskas.

Nurmohamed kreeg kritiek van enkele leden van de coalitie die het niet eens waren met de wijze waarop de cijfers gepresenteerd werden over de staatsschuld. De parlementariër gaf aan, dat hij zelf naar de instanties is geweest, omdat hij ondanks herhaalde verzoeken, geen duidelijkheid kreeg. Over sommige zaken is er helemaal niets te vinden. Daarnaast heeft hij zelf een projectie gemaakt met wat beschikbaar is om zo een beeld te hebben van de staat van de economie. Het assembleelid gaf aan, dat mensen geen vrees moeten hebben voor de cijfers, omdat je juist daardoor een goed beeld kunt krijgen van de huidige situatie. Het assembleelid zei het erg te vinden dat er mensen zijn die willen ontkennen dat er moeilijke tijden zijn. “De cijfers spreken voor zich”, zegt hij. Ten aanzien van de begrotingen van sommige ministeries, heeft hij ook wat vragen. Nurmohamed haalde als voorbeeld aan het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Het is volgens hem niet duidelijk hoe sommige bedragen tot stand zijn gekomen. Hij gaf aan dat de kosten voor tal van projecten hetzelfde zijn, namelijk SRD 750.000, terwijl het gaat om verschillende (20 à 30) projecten. Ook bij het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, is  een dergelijke trend waar te nemen. Ook Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft geen duidelijke begroting gepresenteerd. Volgens Nurmohamed zijn bepaalde zaken daardoor heel moeilijk te controleren en is er ruimte voor speculatie en corruptie.

 

More
articles