Situatie genormaliseerd, activiteiten Roma-mijn voorlopig stil

De situatie op Rosebel is genormaliseerd, maar het mijnen in de Roma-mijn is voorlopig stilgelegd vanwege schade aan de machines. Dit nadat er zich gisteren een incident met illegale goudzoekers heeft voorgedaan. Het bedrijf geeft in een persbericht aan dat uit het voorlopig onderzoek naar voren is ge-komen, dat Makamboa en de goudzoekers van Nieuw Koffiekamp niet betrokken zijn bij dit incident. Dinsdag bevond zich omstreeks 19.00 uur ’s avonds een groep van circa honderd illegale goudzoekers in de Roma-mijn op de concessie van Rosebel Gold Mines N.V. (Rosebel).
Het betrof een groep die zich agressief opstelde en er niet voor schroomde geweerschoten te lossen. De aanwezige politie en manschappen van de Commissie Ordening Goudsector (OGS), tezamen met security van Rosebel, begaven zich onmiddellijk naar de plek en verzochten de groep de mijn te verlaten. De gevaarlijke situatie noodzaakte de politie echter om waarschu-wingsschoten te lossen.
Hierbij werd een goudzoeker in zijn been geraakt. Hij werd aangehouden door de politie en vervoerd naar de medische afdeling voor be-handeling. De illegale goudzoekers hebben hierbij drie werknemers van Rosebel verwond. Zij werden bekogeld met stenen en zijn door glassplinters ook gewond geraakt aan hun gezicht en hun ogen. Deze gewonden zijn vervoerd naar het ziekenhuis in Para-maribo voor verdere medische behandeling. Als voorzorgsmaatregel werden de werkzaamheden in de Roma-mijn stilgelegd en werden de werknemers uit het gebied verwijderd. De groep illegale goudzoekers heeft ook schade aangericht aan de bedrijfseigendommen van het bedrijf; de cabine van een graafmachine en een dozer zijn in brand gestoken. Ook de security post van de OGS is in brand gestoken. Het vuur werd geblust door de brandweer.
Omstreeks 23.00 uur ’s avonds hebben de illegale goudzoekers de Roma-mijn verlaten. De politie heeft twee aanhoudingen ge-pleegd. Het onderzoek is nog gaande. De overheid, met name de direct betrokken ministeries, zijn van het gebeuren in kennis gesteld. Met de overheid wordt nagegaan hoe soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.
“Wij betreuren dit incident ten zeerste en spreken er onze ernstige afkeuring over uit. Des te meer daar het gebeuren een ernstige inbreuk heeft gemaakt op de strikte veiligheidsnormen van het bedrijf. Binnen Rosebel blijft veiligheid de hoogste prioriteit. Derhalve zullen wij als bedrijf alles doen wat binnen onze bevoegdheden ligt om herhaling van soortgelijke incidenten te voorkomen”, aldus Sharmila Jadnanan-sing, Manager Legal and Corporate Affairs van Rosebel.

More
articles