Etnel niet tevreden over concept Ontwikkelingsplan 2017-2021

Aanstaande dinsdag, 27 juni 2017, zal het parlement beginnen met de begrotingsbehandeling die gepaard zal gaan met de behandeling van het Ontwikkelingsplan 2017-2021. Het assembleelid Patricia Etnel (NPS) zegt dat er gewacht werd op het ontwikkelingsplan, dat thans binnen is. Ook zijn de conceptbegrotingen van de diverse commissies binnen. Kijkend naar het ontwikkelingsplan, zegt Etnel niet tevreden te zijn over de wijze waarop het plan is opgesteld. Ze is van mening dat het plan geschreven is alsof het door een derde persoon gerealiseerd moet worden, terwijl het een doelstelling moet zijn die door de regering gerealiseerd moet worden. De parlementariër haalt aan dat de president het vaak heeft over samen werken aan de ontwikkeling van het land, maar verzuimd om daar sturing aan te geven.

Etnel is van mening dat deze regering niet weet wat het begrip ‘samen werken’ inhoudt, want volgens haar wordt er op het volk gewacht om de ontwikkeling op gang te brengen, “terwijl de regering juist de mogelijkheden moet creëren, zodat het volk verder kan gaan.”

Verder zegt Etnel dat er ook andere zaken zijn waarover zij niet tevreden is, zo had ze een duidelijke uiteenzetting verwacht over de aflossing van de diverse leningen die de regering tot nu toe heeft afgesloten. De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, had volgens haar middels een grafiek kunnen aangeven hoeveel er op jaarbasis terugbetaald zal worden voor de komende dertig jaar. Ook moet de minister kunnen aangeven hoe de verdere ontwikkeling in ons land op gang gebracht zal worden, gezien het bedrag dat jaarlijks afgelost moet worden voor de leningen. Verder vindt Etnel dat het tijd is dat er duidelijkheid gegeven wordt over onze potentiële verdieners. “Hoe gaan we in de resterende drie jaar verdienen? Het lijkt alsof Suriname alleen aardolie en goud heeft, terwijl de wereld een andere blik heeft op grondstoffen”, benadrukt Etnel.

Ondanks haar bezwaren, kijkt Etnel uit naar de antwoorden die de regering zal geven bij de behandeling van het ontwikkelingsplan en de begrotingen over het dienstjaar 2017. Belangrijke punten waarover Etnel meer duidelijkheid wenst tijdens de begrotingsbehandeling zijn; het herwaarderingsprogramma van de leerkrachten, waarin heel veel geld is gestopt en de koopkrachtversterking van de ambtenaren, die volgens Etnel ook miljoenen gekost heeft.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles