Sharman neemt Pengel op de korrel over HIS

VHP-parlementariër, Dew Sharman heeft Patrick Pengel, minister van Volksgezondheid gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) wederom onder vuur genomen met betrekking tot het Huisartsen Informatie Systeem (HIS). Volgens Sharman is het dossier dat de minister heeft opgestuurd naar DNA, slechts een verzameling van delen uit verschillende andere documenten om een ander beeld te schetsen. Zo wordt er in het dossier van de minister verwezen naar referenties die ontbreken. Sharman heeft daarom sterk het vermoeden dat er veel meer achter het HIS-project van de minister schuilt. De VHP-parlementariër, heeft op 16 mei jl. tijdens een openbare vergadering de minister van Volksgezondheid gevraagd, duidelijkheid te verschaffen betreffende het aantrekken van een bedrijf voor een Huisartsen Informatie Systeem (HIS), dat niet conform de procedure zou zijn geschied.

Hij hield het parlement voor, dat hij over informatie beschikt, dat er zelfs al bekend is wie de aannemer is die het project, dat  ruim 20 miljoen euro zal kosten, in handen zal krijgen. Volgens Sharman gaat hem om twee gigantische bedrijven uit het buitenland. Pengel zei op 16 mei dat het systeem onzin is en vond het daarom jammer dat ook DNA deze onzin letterlijk heeft overgenomen. Hij gaf echter de bedragen niet prijs, vanwege clausules waaraan de regering zich dient te houden, maar zei wel dat de bedragen veel lager lagen.

Pengel vroeg het parlement gisteren om de aanbestedingsprocedure van dit project binnen een comité generaal te bespreken. DNA-voorzitter, Jennifer Geerlings-Simons zei de minister dat een aanbesteding niet in een comité generaal besproken hoeft te worden en dat die de beschuldigingen aan zijn adres ook niet zullen wegwerken. De minister zei dat het om confidentiële zaken gaat die niet in het openbaar besproken kunnen worden. Hij verklaarde dat hij de mensen die hebben meegedaan aan de aanbestedingen, ook moet beschermen. DNA-voorzitter Simons zei tegen de minister dat hij toch moet blijve binnen de wet en jurisdictie welke informatie hij wel nog kan opsturen naar het parlement. Pengel ging hiermee akkoord en zei samen met de president, vicepresident en adviseurs te zullen kijken welke documenten opgestuurd zullen worden. Hij sloot zijn spreekbeurt af door te zeggen, dat niet de regering kiest wie in aanmerking zal komen voor het uitvoeren van het HIS-programma, maar dat de huisartsen dat zelf zullen doen, nadat er een pilot gedraaid is. Opmerkelijk was dat de coalitie, waaronder Melvin Bouva en Rachied Doekhie het dossier van de minister voldoende vonden, om zo meer duidelijkheid in de zaak te verstrekken. DNA-voorzitter, Jennifer Geerlings-Simons vond het laatste dat de minister naar voren had gebracht belangrijk in deze kwestie.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles