‘Brengen van meer offers onder Bouterse is uitzichtloos’

Tijdens de vergadering in De Nationale Assemblee gisteren, zei president Desi Bouterse dat iedereen moet bijdragen om uit de economische crisis te geraken. Volgens Arnold Kruisland, gewezen diplomaat en oud DNA-lid, is het brengen van meer offers onder Bouterse uitzichtloos.

“Bouterse kan niet vragen dat het volk meewerkt. Hij is zelf de oorzaak van de crisis in het land”, zegt Kruisland. Hij geeft aan dat corruptie, wanbeleid en het niet doelmatig besteden van geld door deze regering, Suriname in een crisis gedompeld heeft. Verder zegt hij dat thans de meerderheid van het volk geen geloof heeft, dat onder leiding van Bouterse, de situatie in het land beter zal worden. “De koers schommelt tussen 7 en 8 US$, de brandstofprijs is gestegen, alles is duurder geworden en de mensen komen niet uit met hun salaris”, aldus Kruisland.

Volgens Bouterse zullen de politiek, het bedrijfsleven, de vakbeweging en elke burger, een bijdrage moeten leveren aan het evenwicht tussen import en export. Volgens hem kiezen mensen nog teveel voor buitenlandse producten in plaats van lokale producten. Kruisland zegt dat hij niet weet hoe het volk de lokale productie moet stimuleren als er geen productie is, en als de overheid zelf geen maatregelen treft om de lokale productie, te ondersteunen. Kruisland noemt als voorbeeld het verzoek van de pluimveesector voor de opheffing van invoerrechten op buitenlandse kip, waardoor zij in een betere concurrentiepositie zouden kunnen komen en Surinaamse kip goedkoper zou zijn voor de bevolking.

“Tot nu toe heeft de regering niets hieraan gedaan. Van de cassavefabriek en de oliepalmindustrie, is ook niets terecht gekomen”, volgens Kruisland.

“Kruisland is van mening dat Bouterse moet beginnen met corruptiebestrijding alvorens hij het volk meer inspanning vraagt om hem aan de macht te houden, want de situatie wordt voor het volk met de dag erger”, aldus Kruisland.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles