‘Voedselpakketten bieden ruimte om te sjoemelen’

Het voedselpakkettenproject van de overheid, dat bedoeld is om de sociaal-zwakkeren tegemoet te komen, biedt volgens VHP-volksvertegenwoordiger Krishna Mathoera, ruimte om te sjoemelen. Volgens haar ontbreekt de transparantie. “Tot op heden is er op geen enkele wijze aangegeven hoe groot de groep sociaal-zwakkeren is en wat de criteria zijn voor sociaal-zwakkeren.” Het assembleelid zegt verder dat als er geen duidelijkheid is over de grote van de groep, er niet uitgerekend kan worden hoeveel geld er nodig is voor het project. “Op die manier kan er niet gezegd worden of SRD 33 miljoen veel of weinig is, want de grootte van de doelgroep is niet bekend”, aldus Mathoera.

De volksvertegenwoordiger zegt geen voorstander te zijn van het voedselpakkettensysteem. Ze is van mening dat het beter is als de groep sociaal-zwakkeren het geld in handen krijgt.

Op deze manier kunnen ze volgens Mathoera zelf kopen wat zij nodig hebben. Ze wijst erop dat de overheid de goederen die horen in het pakket eerst moet kopen en daarna nog moet inpakken. Mathoera zegt dat ze informatie heeft waaruit blijkt dat partijstructuren van NDP de pakketten tegen een hogere prijs te koop aanbieden. De minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting Cristine Polak, liet in het parlement weten, dat de pakketten een waarde van SRD 200 per stuk hebben, maar voor SRD 50 verkocht zullen worden. Mathoera geeft te kennen dat de minister niet ingegaan is op de vraag hoe de groep geïdentificeerd is, ze benadrukt dan ook dat er geen enkele vorm van transparantie is. “Niemand weet waar en wie de mensen zijn die in aanmerking komen of waar de pakketten verkocht zullen worden.” Ze is van mening dat wanneer het geld via de bankrekeningen van de mensen gestort wordt, het gemakkelijk te traceren is en dat het dan ook op een verantwoorde manier gebeurt.

Volgens Mathoera zijn voedselpakketten niet het aangewezen middel om de sociaal-zwakkeren uit de armoede te helpen. Ze is van mening dat hiervoor de economie hersteld moet worden, want sinds de crisis is deze behoeftige groep alleen maar groter geworden. De overheid dient voorwaarden te scheppen om de productie te vergroten, op deze manier zal volgens haar de werkgelegenheid op gang gebracht worden. Er moeten tevens markten gezocht worden om onze producten in het buitenland af te zetten. Volgens haar zijn er diverse sectoren waarin er potentieel is, maar nog niets ondernomen wordt. “Hoe meer mensen zelfstandig zijn, hoe meer ze onafhankelijk zullen zijn van de overheid”, aldus Mathoera.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles