Hakrinbank boekt SRD 29 miljoen winst

De Hakrinbank heeft in het boekjaar 2016 een nettoresultaat geboekt van SRD 29 miljoen. Dat is 15 procent meer dan over het boekjaar 2015. De in het verslag gerealiseerde resultaten kwamen tot stand in een klimaat van een diepe economische recessie, hoge inflatie en een proces van forse verminderingen van de externe waarde van de Surinaamse dollar. De sterk toegenomen omgevingsrisico’s noodzaakten tot aanscherping van het risicomanagement van de bank en tot een prudent krediet intake- en kredietbeheerbeleid.
Het geconsolideerd balanstotaal steeg met 38% tot SRD 3.37 miljard, vooral als gevolg van de herwaardering van de vreemde valuta activa en passiva na de devaluatie van de Surinaamse dollar. De Nationale Trust- en Financierings Maatschappij (NTFM) heeft in 2016 mindere resultaten geboekt dan 2015. Het balanstotaal kromp met 3% tot SRD 265.5 miljoen en de winst voor belasting met 26% tot SRD6,2 miljoen. De oorzaak van de afname ligt in de flauwe kredietvraag, aangescherpte intake en dalende rentemarges door de toegenomen cost of funds en groeiende concurrentie.
Over het boekjaar 2016 zal een dividend in contanten van SRD 3,60 en een dividend in aandelen worden uitgekeerd. Opmerkelijk in de resultatenrekening is de toename van de kredietvoorziening met 130% in 2016 in vergelijking met het jaar daarvoor, namelijk van SRD 10.1 miljoen naar SRD 23.3 miljoen.
Vanwege de heersende economische recessie komen situaties van kredietnemers die niet in staat zijn hun kredieten terug te betalen vaker voor, waardoor de bank zich genoodzaakt ziet hiervoor hogere voorzieningen te treffen. In het directieverslag wordt ook gesproken over de obligatielening van US-dollar 550, – miljoen die Suriname op de kapitaalmarkt heeft uitgebracht. Een belangrijk deel van deze leningen is doorgesluisd naar staatsbedrijven, met name Staatsolie N.V. en is om deze reden niet opgenomen in de balans van de Staatsschuld. Hierdoor geven de Staatsschuldstatistieken een vertekend beeld, aangezien deze niet volledig zijn. Op basis van de leningen/schulden die de staat Suriname is aangegaan, zullen de rentelasten voor Suriname de komende jaren fors stijgen. Toekomstige inkomsten, zoals opbrengsten uit de goudsector (m.n. Newmont), zullen derhalve voor het betalen van de rentelasten aangewend moeten worden. Hierdoor zal minder overheidsgeld beschikbaar zijn voor directe productiesectoren.

BIS-RATIO
Per ultimo juni 2016, bedroeg de BIS- ratio van de bank 9,51 %. De BIS-ratio geeft aan hoeveel eigen vermogen een bank beschikbaar heeft tegenover de door haar uitgezette kredieten en overige uitzettingen. De door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gestelde minimumnorm was per 31 december 2016 gesteld op 9,50%, waardoor de bank nog net aan deze norm voldeed. De BIS-ratio van de bank is in boekjaar 2016 negatief beïnvloed door opeenvolgende devaluaties van de SRD en de hogere voorzieningen voor kredietrisico’s. Per juni 2017 heeft de CBvS de norm voor de BIS-ratio verhoogd naar 10%. De Hakrinbank zal de ontwikkelingen van de BIS-ratio monitoren en heeft een solvency contingency plan opgesteld met maatregelen die getroffen kunnen worden in geval dat de bank onder de minimumnorm dreigt te raken. De voorgenomen maatregelen betreffen acties die een positieve invloed op de ratio hebben, waaronder de verkoop van bedrijfsvreemde activa.

Wet Toezicht Bank – en Kredietwezen
Conform de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen 2011 is de goedkeuring voor het aanhouden of werven van een belang van 5% in het geplaatst kapitaal van een kredietinstelling vereist van de CBvS. Daarnaast is het niet toegestaan dat een aandeelhouder een belang groter dan 20% in het geplaatst kapitaal van de kredietinstelling aanhoudt. In het licht van deze voorschriften van deze wet is overleg geweest tussen de directie en de minister van Financiën met als resultaat dat de Republiek Suriname positief staat tegenover de afbouw van haar aandelenbelang van 51% tot 20%. Het streven is erop gericht om de afbouw van het aandelenbelang samen te laten vallen met de intrede van een aandeelhouder met een duidelijke toegevoegde waarde voor de Hakrinbank in de vorm van onder meer kapitaal, technologie en een correspondent banken netwerk.

More
articles