SURINAAMSE BIG BROTHER?

Sang dati? Het ministerie van Openbare Werken heeft plotseling voldoende geld om Surinamers door middel van elektronische beveiliging c.q. camera’s, in de gaten te gaan houden en zo controle uit te oefenen op het met huis- en industrievuil smijten langs de openbare weg. Er zullen volgens een woordvoerder van het ministerie van Openbare Werken, camera’s op cruciale locaties en wel op geheime plekken, worden geplaatst om vuil smijtende boosdoeners te kunnen opsporen. Er moet dan wel eerst iets gedaan worden aan de wetgeving op dit stuk, anders kan je niet punitief optreden tegen personen die op een dergelijke asociale wijze te werk gaan.  Het is niet onbekend dat men in het rijke westen overal in steden en op bepaalde plekken buiten dichtbevolkte woongebieden, camera’s heeft geplaatst om zaken goed in de gaten te houden en het werk van opsporings- en veiligheidsinstanties te vergemakkelijken en geboefte sneller onschadelijk te maken. In Amerika praat men over ‘big brother’, de bespiedende apparatuur die op veel plaatsen is aangebracht en waarmede men personen en objecten voortdurend volgt en kan volgen.  Op bepaalde plaatsen in onze hoofdstad zijn dergelijke, zeer kostbare systemen aangebracht en dienen voor de beveiliging. Veel bedrijven hebben deze systemen ook gekocht en laten installeren en kunnen daarmede zaken goed in de gaten houden en bij gevallen van misdrijf de politie ook behulpzaam zijn bij de opsporing van verdachten. Echter is het zo dat het ministerie van Openbare  Werken naar onze mening momenteel niet de financiële speling heeft om dergelijks systemen te kopen en installeren langs de openbare weg.  Ook moet men niet denken dat bewoners uit bepaalde gebieden niet zullen weten waar de wakende elektronische ogen worden aangebracht. Een vuilsmijter die bang is voor repercussies vanwege de overheid zal andere plaatsen zoeken om zijn rommel weg te smijten.  Men moet naar onze mening gaan werken aan campagnes die gericht zijn op de heropvoeding van personen met een slechte c.q. asociale instelling binnen deze samenleving. Ook moet de vuilophaal goed en regelmatig worden opgehaald in alle buurten dan is er ook geen enkele reden om met huis- en industrievuil te gaan leuren en dat op leegstaande percelen of in kanalen te smijten. Openbare Werken moet niet met verhaaltjes komen over camerabewaking die niet gaat werken. Ze moet er ook rekening mee houden dat er genoeg vandalen in bepaalde wijken woonachtig zijn die binnen de kortste keren de dure apparatuur zullen vernielen.