Winkeliers onterecht beschuldigd van prijsopdrijving

De voorzitter van de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW), Raymond Hasnoe, zegt in gesprek met De West, dat winkeliers onterecht worden beschuldigd van prijsopdrijving. De prijs van brandstof is wederom verhoogd, waardoor de prijzen in de winkels omhoog zullen gaan. Maar volgens hem zijn er veel meer zaken die een rol spelen bij het tot stand komen van de prijs waar consumenten zich niet bewust van zijn.

Hasnoe benadrukt dat prijzen in de diverse winkels ook niet met elkaar vergeleken moeten worden, omdat er meerdere zaken een rol spelen bij het bepalen van de prijs. Ten eerste zijn er opkopers die het product rechtstreeks bij de producent kopen. Deze opkopers zijn leveranciers van het product en bepalen zelf hun prijs.

Ten tweede speelt de afstand een rol. Als voorbeeld noemt Hansoe eieren. Hij geeft aan dat de kwekerijen allemaal buiten de stad liggen.

“De prijs die zo een producent zal vragen voor een ei, zal afhankelijk van de afstand verschillend zijn. Hoe verder de afstand, hoe duurder het product”, legt Hasnoe uit. Ten derde spelen winkeliers die een betere concurrentie positie willen hebben, ook een rol. Deze winkeliers gaan de producten rechtstreeks kopen bij de producent, waardoor zij die veel goedkoper kunnen aanbieden in hun winkels. Het is dan logisch dat de prijzen in zo een winkel veel lager zullen liggen dan in andere winkels die de producten kopen van een leverancier.

“Winkeliers zijn verplicht zich te houden aan de wettelijke winstmarge van maximaal 20 procent als het gaat om levensmiddelen”, geeft Hasnoe aan. Hij zegt dat winkeliers geen inkoopprijzen kunnen bepalen, omdat zij geen zicht hebben op de prijs van de producenten, importeurs en leveranciers. Afhankelijk van de factuur die zij ontvangen van de leverancier, kunnen zij de prijs bepalen, rekening houdende met de winstmarge van maximaal 20 procent.

“Desondanks is het nu al jaren zo dat winkeliers geen winstmarge van 20 procent hebben op producten vanwege de concurrentie door de vele winkels. De winst ligt dan meestal rond 18%, waarbij winkeliers gemiddeld een winst van 12 procent verdienen op de producten. In gevallen waar de vervaldatum van het product nadert, varieert de winst zelfs van 5 procent tot 0 procent als het product tegen de kostprijs verkocht wordt”, aldus Hasnoe.

Hij geeft verder aan dat hij al diverse malen heeft uitgelegd hoe prijzen tot stand komen. Hij zegt dat hij zijn hand niet in het vuur wil zetten voor geen enkele winkelier, maar hij is ervan overtuigd dat het gros niet doet aan prijsopdrijving. “De winkeliers passen hun prijzen aan, aan de hand van de prijzen van de producten bij het inkopen”, zegt Hasnoe.

door Priscilla Kia