Lichte afname monetaire reserve

De monetaire reserve van Suriname is per 31 mei 2017 afgenomen met USD 7,9 miljoen in vergelijking met een maand eerder. Uit de meest recente statistieken van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de monetaire reserve per ultimo januari 2017 een stand heeft van USD 384,9 miljoen.

Hiermee wordt de trend van kleine maandelijkse fluctuaties van de monetaire reserve, die sinds juli 2016 gaande is, voortgezet. De bandbreedte waarin de monetaire reserve zich in de periode juli 2016 – mei 2017 beweegt, is USD 350 miljoen en USD 398 miljoen en is in de volgende grafiek zichtbaar gemaakt.

De USD384,9 miljoen aan huidige monetaire reserves is, zoals blijkt uit de CBvS statistieken, opgebouwd uit: USD304,7 miljoen foreigncurrency reserves (deviezenreserve), USD37,8 miljoen aan Special Drawing Rights (bijzondere trekkingsrechten bij het IMF), USD 12,7 miljoen voor de IMF-reservepositie en USD29,6 miljoen goud (including gold depositsand, ifappropriate, gold swapped).

De lichte stijging van onze monetaire reserve wordt veroorzaakt door een afname van de deviezen- en de goudreserve met respectievelijk USD 5,7miljoen en USD 2,4 miljoen. De goudreserve is gedaald vanwege een afname in het volume van 25.000 naar 23.000 of fine troy ounces. De overige componenten van de monetaire reserve, te weten de bijzondere trekkingsrechten bij het IMF en de IMF-reservepositie, zijn nagenoeg ongewijzigd gebleven.