‘Gekleurde vuilniszakken internationaal niet normaal’

Het gekleurde vuilniszakkenproject van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) dat komende maand gelaunched zal worden, is volgens de directeur van N.V. Surplaco, Arthur Tjin-A-Tsoi, internationaal niet normaal. Dit zegt hij, omdat kleuren gebruikt worden om afval van elkaar te scheiden. Tjin-A-Tsoi kan zich niet terugvinden in de manier waarop de overheid de vuilophaal wil structureren. Hij zegt dat er bij structurering liever gewerkt kan worden met een opdruk op de vuilniszakken, daarvoor kan men het beste zwarte zakken gebruiken, want die zijn goedkoper dan de gekleurde.

Dit project is volgens Tjin-A-Tsoi begonnen in Para. De districtscommissaris wilde op die manier zijn grenzen van het district afbakenen. Hij wijst erop dat dit project ook geld zal generen voor de overheid. Op dit moment geschiedt de vuilophaal in de meeste districten kosteloos. Tjin-A-Tsoi is zelf geen voorstander van het kosteloos ophalen van vuil. Hij beaamt dat dit project zal drukken op de portemonnee van de bevolking, maar daarnaast zal het volgens  hem een opvoedende taak hebben naar de gemeenschap toe om het land niet nodeloos te vervuilen’. Hij voegt er wel aan toe dat de regering moet werken aan wetgeving en beleidsplannen voor dit project. Ook is hij van mening dat er een openbare inschrijving moet plaatsvinden, zodat iedere vuilniszakken producent gelijke kansen heeft. Tjin-A-Tsoi zegt dat transparantie in de inschrijvingen van groot belang is, want het moet niet zo zijn dat bepaalde producenten voorgetrokken worden. “Tot nu toe weet niemand hoe de inschrijvingen geschieden”. Hij ziet niet graag dat een bepaalde groep wordt voorgetrokken, want dit zal volgens hem resulteren in sluiting van bedrijven die afhankelijk zijn van hun vuilniszakkenproductie. Voor deze bedrijven moet er volgens Tjin-A-Tsoi een overgangsregel komen. “Want wat zal er dan gebeuren met hun voorraad”, vraagt de directeur zich af. Hij wijst erop dat producenten geïnvesteerd hebben in machines en personeel om het werk te doen. Als zij geen kans krijgen, zal er volgens de directeur van N.V. Surplaco sprake zijn van oneerlijke concurrentie.

door Richelle Mac-Nack