Bestuur Minamata Verdrag geïnstalleerd

Cedric Nelom van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos), heeft vandaag de Project Board (bestuur) geïnstalleerd, welke zal helpen met de uitvoering van de projecten met betrekking tot het Minamata Verdrag. Het betreft de projecten Minimata Initial Assesment (MIA), ASGM National Action Plan (NAP) project en de voorbereiding van het project ‘Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname with emphasis on Gold Mining’. Nelom zegt dat het ratificeren van het verdrag op zich geen probleem is, maar dat een degelijk plan om het daadwerkelijk uit te voeren zeer belangrijk is, dit is tevens waar het Nimos naar streeft. Alles moet eerst goed in kaart gebracht worden.

“Het verdrag brengt meer zekerheid en als land weet je precies hoeveel kwik er wordt gebruikt,  want als we over kwik praten, denkt men alleen aan de kleinschalige mijnbouw, maar er zijn ook andere dingen waarin kwik voorkomt, zoals medicamenten en cosmetica. In Suriname zijn er dertig milieu gerelateerde verdragen geratificeerd, maar kijken we naar de uitvoer, dan hebben geen van alle een degelijk plan”, aldus Nelom. Ten aanzien van het projectbestuur werd er een presentatie gegeven van wat het project precies zal inhouden. Het Nimos heeft zowel de publieke als de private sector betrokken bij de uitvoering van projecten. Nelom zegt dat er veel werk te doen is bij de private sector. Het project ‘Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname with emphasis on Gold Mining’ is in februari 2017 officieel gestart en door de instelling van de Project Board wordt voldaan aan een van de vereisten voor management van het project. Het bestuur bestaat uit verschillende vertegenwoordigers van onder andere de Universiteit, het Kabinet van de President, Natuurlijke Hulpbronnen en het Nimos.

Tot nu toe hebben 55 landen het verdrag geratificeerd. De afspraak was, dat als minimaal 50 landen het verdrag ratificeren, het internationaal in werking zou treden. Dit betekent dat in september de eerste vergadering van de partijen wordt gehouden, waaruit zeker afspraken en verplichtingen zullen voortvloeien die ook voor Suriname zullen gelden. Volgens Nelom is het daarom van belang dat Suriname goed voorbereid is.

door Kimberley Fräser