Suriname wil effectieve aanpak misdaadpreventie

“Suriname moet de sleutelmaatregelen identificeren voor de preventie van misdaad in de samenleving.” Dit waren de woorden van Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee, vandaag bij de opening van de Regional Crime Prevention Conference die in Suriname gehouden wordt.

“Politie optreden en repressie is niet de oplossing voor de situatie van de criminaliteit, omdat na elke arrestatie van een bende, het een tijdje rustig is totdat er weer nieuwe leden worden gerekruteerd”, zegt Geerlings-Simons. Zij geeft aan dat het identificeren van de juiste sleutelmaatregelen moet leiden tot het verminderen van de criminaliteit op korte termijn.

“Criminaliteit kan niet tot nul gebracht worden, maar kan wel sterk verminderd worden”, zegt zij . Dataverzameling en onderzoek moeten volgens haar de basis vormen voor het bereiken van dit doel. De overheid speelt hierbij een belangrijke rol, zij dient de gemeenschap ervan bewust te maken dat ze een actieve rol kan vervullen om de veiligheid van zichzelf, de kinderen, de stad of het dorp, te verhogen.

Criminaliteit is een vraagstuk dat alle landen bezighoudt.

“Hoe meer gewelddadigheid en gewelddadige criminaliteit er heersen in een land, hoe meer negatieve effecten dat zal hebben op de economische ontwikkeling van het land en de ontwikkeling van burgers”, zegt Geerlings-Simons.

Zij zegt aan dat bij criminaliteit er gekeken wordt naar cijfers van diefstal en andere zaken, maar dat gewelddadige criminaliteit de meeste terreur op de samenleving loslaat.

Veel zaken spelen een rol bij gewelddadige criminaliteit. Het eist daarom een krachtig en geïntegreerd programma, waarvan preventie het overgrote deel moet uitmaken om dit probleem te minimaliseren. “Als gemeenschappen in de samenleving effectief, structureel en duurzaam de criminaliteit willen verminderen, dan moeten wij ons primair toeleggen op het vergoten van het welzijn en levensgeluk van de burgers”, aldus Geerlings-Simons.

De conferentie is onderdeel van het Resistance and Prevention Program (RAPP), dat georganiseerd word door de Pan American Development Foundation (PADF). Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hebben de hoogste graad aan geweld in elke regio van de wereld waar er geen oorlog is. Het is daarom belangrijk dat alle stakeholders samenwerken om de diepere oorzaken van criminaliteit aan te pakken. Delegaties uit de Bahamas, Trinidad & Tobago, Guyana, Dominicaanse Republiek en Suriname, zullen aan het woord komen en diverse onderwerpen inzake criminaliteit en de preventie ervan, ter sprake brengen.

door Priscilla Kia