Rijssel forceert beslissingsduel om titel Topklasse

Stefano Rijssel (l) zet druk op Christopher Hall van Leo Victor. Rijssel leidde Inter Moengo Tapu gisteren naar een 2-1 zege op de Leeuwen. (Foto: Regillio Derby)

door Roy Bruce

Niemand anders dan Stefano Rijssel deed gisteren zijn jeugdliefde Leo Victor pijn door met nog 9 minuten te spelen de winnende goal voor Inter Moengo Tapu te scoren. In een volgepakt Dr. Ir.Franklin Essed Stadion tikten de minuten tot frustratie van Inter Moengo Tapu, maar tot plezier voor Leo Victor weg met een stand van 1-1 op het scoreboard. Bij zo’n eindstand zouden de Leeuwen na 24 jaar weer eens het kampioenschap in de hoogste divisie van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) mogen vieren, maar Rijssel dacht er anders over.
Na een snel genomen corner kreeg hij het leder als op een presenteerblaadje op het hoofd bediend door Naldo Kwassie. Rijssel kopte de bal keihard achter de verbouweerde Serginho Profijt, een doelpunt dat Inter Moengo Tapu op een 2-1 voorsprong bracht. In de resterende minuten werd er niet meer gescoord, hetgeen betekende dat Inter op een gelijk aantal competitiepunten (46 punten) als de tegenpartij komt en er volgens de SVB-regels een beslissingsduel nodig is om de kampioen te bepalen.
Beide ploegen begon aftastend wat zij later opvoerden naar sterk aanvallend vooral aan de zijde van Inter Moengo Tapu. Desondanks ontbrak het Leo Victor aan gretigheid. De ploeg leek het vooral te moeten hebben van de acties van Romano Holtuin, die echter vaak de groter gebouwde verdedigers van Inter op zijn weg kreeg. Het eerste doelpunt viel echter aan de zijde van Leo Victor. Joel Baja kreeg in de 27ste minuut het leder tegen zijn hand en arbiter Ramon Louisville wees onverbiddelijk naar de witte stip. Leo Victor-aanvoerder Ivanildo Misidjan belastte zich met het buitenkansje en stuurde doelman Obrende Huiswoud de verkeerde kant op: 1-0. De feestvreugd brak los in het Leo Victor-kamp, maar Inter liet het hoofd niet zakken en kwam enkele malen dichtbij de gelijkmaker. Deze zou echter na de rust komen. Gregory Pokie, die in de eerste helft al een goede kans had gekregen, faalde dit keer niet. Van een afstand raakt hij de binnenkant van de paal, waarna het leder in het doel verdween: 1-1. Profijt verkeek zich danig op de poging, denkende dat de bal rakelings het doel ging. Inter zette na dit doelpunt meer druk, terwijl Leo Victor doelman Huiswou nauwelijks op de proef stelde. Na enkele wissels was het duidelijk dat Inter voor de zege ging. In de 80ste minuut werd een snel genomen hoekschop in het strafschopgebied gebracht. Rijssel was attent en kopte de bal zonder pardon in het doel van de tegenstander: 2-1. Hoewel Inter sterk aanvallend bleef spelen, hield de ploeg de gelederen achterin gesloten en bleef de 2-1 tot het eindsignaal staan. Het beslissingsduel wordt naar verluidt aanstaande zaterdag gespeeld in het André Kampeerveen Stadion.