Houtunie voorstander boete bij overbeladen vrachtwagens

Herman Fräser, voorzitter van de Algemene Surinaamse Houtunie (Ashu), is voorstander van boetes voor vrachtwagenbestuurders en/ of eigenaren die zich schuldig maken aan overbelading van vrachtwagens.

In de afgelopen periode hebben vooral bewoners van het district Para aan de bel getrokken om zich te beklagen over houttransporteurs die de weg kapotrijden. De steeds slechtere staat van de weg maakt dat bewoners van omliggende dorpen geïsoleerd raken. Niet alleen houttrucks, maar ook zandtrucks en andere vrachtwagens maken zich hieraan schuldig. Het begaanbaar maken van de weg is dweilen met de kraan open, omdat de houttrucks eroverheen blijven rijden. Het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) heeft onlangs gezegd hiertegen op te zullen treden.

Volgens Jerry Miranda, minister OWT&C, is het ministerie bezig een wetsvoorstel te ontwerpen voor De Nationale Assemblee (DNA), waarin boetes en vaste regels opgenomen zullen worden voor overtreders, zodat zij lering kunnen trekken uit hun overtreding. Fräser geeft aan dat hij al langer dan vijftien jaar hierover praat met het ministerie. “Ik ben blij dat er nu actie komt. Wij hebben vele malen uitgebreid hierover gesproken, maar er is niets van terechtgekomen”, zegt Fräser.

De Wegenautoriteit is de bevoegde instantie om het gewicht van voertuigen, in dit geval de vrachtwagens, te controleren en hierover rapport uit te brengen.

Het maximale toegestane gewicht bij wet is vastgesteld op 8 ton, maar het gebeurt vaker dat er overbeladen vrachtwagens over de weg rijden met een gewicht van 22 ton. Fräser is van mening dat er regulering moet komen in het vrachttransport door middel van een goede wetgeving.

Hij zegt dat de asdruk aan banden gelegd moet worden, omdat bij een te hoge asdruk alle verharde wegen binnen korte tijd kapot gereden worden. Fräser zegt dat de overweging van de overheid om hout via het water te transporteren, slechts een tijdelijke oplossing zal zijn, omdat niet alle bedrijven langs het water liggen. Hij geeft aan dat de overheid de controle moet opvoeren. “Als er regelmatig controle wordt gedaan op de asdruk van vrachtwagens, zullen de wegen langer meegaan”, zegt Fräser.

-door Priscilla Kia-