Delfstoffenproductie Adek fungeerde jarenlang niet

De studenten en onderzoekers bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdekUS) zullen nu beter onderzoeksactiviteiten kunnen ontplooien, gezien er equipement is gedoneerd aan de afdeling Delfstofproductie door Kosmos Energy Suriname met een waarde van US-dollar 56.600. Het gaat onder andere om microscopen, speciale ovens, zeefjes, speciaal materiaal om samples te kunnen maken voor onderzoek.

Rogier Cameron, hoofd van het laboratorium voor de Delfstoffenproductie, vindt het niet alleen een aanvulling op wat de afdeling al had, maar het lab heeft ook jarenlang niet gefungeerd. Studenten deden wel veldwerk, maar konden niet verder. Ook de dienstverlening naar buiten toe was niet optimaal, de samenwerking met bedrijven kwam niet echt op gang. “Samen onderzoek doen ging dus niet, maar met het nieuwe equipement kan er wel een basis gelegd worden. Er is nooit geld vrijgemaakt, waardoor je als universiteit niet verder kan dan de basis”. Cameron zegt heel blij te zijn met een bedrijf als Kosmos. Elke wetenschappelijke tak moet onderzoek kunnen doen en zeker bij biologie en geologie. Om monsters te kunnen analyseren, is laboratoria nodig. Echter had Adek het geld niet om dat alles te kunnen bekostigen.

Er is nu dus volgens Cameron een stukje vooruitgang bij de afdeling Delfstofproductie.

Hij zegt dat het lab nu tenminste een basis heeft die zij de studenten kan bijbrengen, maar ze zijn er nog lang niet. Het equipement kan onder andere gebruikt worden bij de studierichting geologie, met als onderdeel mijnbouw. Bij mijnbouw is het belangrijk te weten wat er in de grond zit. Om te kunnen experimenteren, moeten de mineralen die in de grond zitten, ook gewonnen kunnen worden. De data moet dus verzameld en verder geanalyseerd worden. Er zijn circa zestig studenten die een delfstofstudie volgen.

Kosmos is een Amerikaans bedrijf dat in twee offshore blokken opereert. Voor deze blokken hebben zij een productiedeal met Staatsolie. Voordat sociale projecten worden uitgevoerd in Suriname, worden die dus eerst door Staatsolie gescreend en goedgekeurd.

Mike Resomardono, external affairs manager bij Kosmos Energy Suriname zegt dat er voor dit jaar nog sociale projecten worden uitgevoerd, zo wordt bij het Natin complex een veiligheidsgedragstraining uitgevoerd die wordt uitgestippeld voor twee jaar. Het Academische Ziekenhuis komt ook aan bod. Thans wordt door dit bedrijf gekeken naar projecten waar ook de overige ziekenhuizen van kunnen profiteren, tevens wordt er samen met Conservation International gekeken naar samenwerkingsmogelijkheden. Kosmos heeft niet zo lang geleden equipement gedoneerd om de verschillende metingen te verrichten. Kosmos richt zich voornamelijk op technische educatiemogelijkheden in Suriname.

-door Kimberley Fräser-