ACTIEGROEPEN IN SLAAP GEVALLEN

Ravaksur, We zijn Moe, Burger Collectief en alle overige vakbonden die enkele weken geleden protesteerden tegen de verhoogde benzineprijs, stopzetting van verdere verarming en eventueel voor het aftreden van de regering Bouterse, zijn volgens ons in een winterslaap. Of misschien zij wij in een winterslaap geraakt en als we wakker worden, is de verhoogde benzineprijs teruggedraaid en is de verdere verarming ook stopgezet. Het kleine beetje hoop dat burgers nog hadden in deze bovengenoemde groepen, is nu ook verloren. Terwijl de regering de ambtenaren zoet houdt met een SRD 375, gaan veel particuliere werknemers nog steeds zonder enige loonsverhoging naar huis. Wij vragen ons af wat er met de eisen zijn gebeurd die delen van de vakbeweging hadden gesteld aan de regering. De regering heeft ze niet serieus genomen en is dus gewoon doorgegaan met haar beleid. De regering is in ieder geval slimmer dan de leiders van de actiegroepen en vakbonden, ze wist dat de groepen na enkele dagen van protest, moe zouden worden. Als er aan de leiders van Ravaksur gevraagd wordt wanneer de acties worden voortgezet, zeggen ze dat zij niet stil blijven zitten, maar bezig zijn met cao-onderhandelingen of ze zijn zich bezig te beraden. Het is thans geen geheim dat ook deze leiders hun positie veilig willen stellen. Of ze zijn in het verleden minister of parlementariër geweest of hebben nu zelf zitting in de staatsraad. Binnen de staatsraad is alles koek en ei en wanneer de wetten eenmaal in DNA worden behandeld, dan horen wij sommigen van deze vakbondsleiders enorm veel commentaar leveren. Wij moeten ook niet vergeten dat persoonlijke belangen veilig gesteld moeten worden. Niet te onderschatten zijn de gelden waarover de vakbonden beschikken doordat de leden contributie betalen. Hun brood is al dik beboterd, terwijl de doorsneeburger het gelag moet betalen. Niet zomaar is er een bekend gezegde: ‘Everybody has a price’.