Geen reden tot paniek om plastic rijst

Volgens Ricky Stutgard, voedseltechnoloog, hoeven wij ons geen zorgen te maken over de zogenaamde ‘plastic rijst’ die vermoedelijk door China zou worden geproduceerd. “Het filmpje is geen wetenschappelijk onderzoek”, benadrukt Stut-gard. Op sociale media is een filmpje te zien dat vele mensen heeft doen opschrikken. In het filmpje zou te zien zijn hoe gekookte rijst geen echte rijst blijkt te zijn, maar `plastic rijst’. De `plastic rijst’ wordt met de hand gevormd tot een bal die terugkaatst als je die tegen de muur gooit. Volgens Stutgard zou men ditzelfde effect zien als er een stukje vlees tegen de muur gegooid zou worden. Hij is van mening dat bij een wetenschappelijk onderzoek verschillende rijstsoorten naast elkaar geplaatst worden en vervolgens met elkaar vergeleken worden. “Plastic rijst bestaat niet en er is ook geen bewijs dat het om Chinezen gaat”, stelt Stutgard. Hij voert aan dat indien er plastic rijst geproduceerd werd, er ongeveer 4 miljard Aziaten zouden sterven, omdat het maagdarmkanaal verstopt zou raken doordat plastic niet verteert. Ook zegt hij dat de World Health Organization (WHO), zoals in de gevallen van ebola en zika, al lang aan de bel had getrokken als er plastic rijst geproduceerd zou worden.

Stutgard geeft aan dat het om genetisch gemanipuleerde rijst gaat, die bindt makkelijker en kleeft steviger. “Chinese rijst is 5 procent gemanipuleerd, terwijl die van het Westen 2 procent is gemanipuleerd.

De productie is dan groter en de rijst goedkoper. De concurrentie voor het Westen, met name de Verenigde Staten (VS), is hierdoor heel erg groot, waardoor zij klagen”, zegt Stutgard. Hij zegt dat dit pure negatieve propaganda is naar Azië toe en hij heeft sterk het vermoeden dat het vanuit het Westen komt. Hij haalt voorbeelden aan van negatieve propaganda over palmoliesoorten uit Azië en Afrika toen de VS sojaolie wilde produceren. Ook haalt hij de negatieve propaganda aan, waarin gesproken wordt over de combinatie bladgroente met vis, die zou kankerverwekkend zijn en komt voor in Aziatische gerechten. “Men focust op de rijst, maar er wordt niet gesproken over de hormoonkippen, melk, vlees, soja, tarwe en mais uit het westen, die allemaal genetisch gemanipuleerd zijn”, haalt Stutgard aan.

Voorts wenst Stutgard nadrukkelijk aan te geven dat hij tegenstander is van genetisch gemanipuleerde producten, maar dat hij niet geloofd in het bestaan van plastic rijst, zodra er geen internationaal erkende laboratorium, wetenschappelijk onderzoek hiernaar heeft gedaan.

door Priscilla Kia

 

More
articles