Bij herdenking vliegramp 1989 ‘SLM en SVB hebben nooit eer betoond’

Roy de Miranda, voorzitter van de Stg. Mondiaal Kleurrijk Voetbal, zegt dat na de vliegramp 1989 (28 jaar terug), noch de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) noch de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) genoeg eer hebben betoond aan de herdenking van deze ramp. De SLM was volgens de voorzitter de hoofdverantwoordelijke van de ramp welke vier uur ‘s morgens plaatsvond nabij Zanderij. “De SLM heeft mensen ingehuurd die niet capabel waren voor de cockpit en een gezagvoerder die vanwege zijn leeftijd niet meer mocht vliegen. Mensenlevens zijn in gevaar gebracht.” De voorzitter vindt dat de SLM na 28 jaar vergiffenis dient te vragen aan de nabestaanden en aan de totale Surinaamse gemeenschap. Hij roept de SLM opnieuw op om hieraan gevolg te willen geven. Een sorry heeft volgens hem meer waarde dan al het geld dat zij heeft aangeboden aan de nabestaanden.

Hij benadrukt dat het niet alleen om de voetbalspelers gaat, maar om alle 176 personen die tijdens de ramp zijn omgekomen. Slechts vijf hebben het overleefd. “Ook de SVB heeft nooit aandacht besteed aan de herdenkingen van de vliegramp.

Het is een hele kwalijke zaak. Uiteindelijk moest de stichting uitgenodigd worden door de SVB. Het waren hun gasten die tijdens de ramp zijn omgekomen”, aldus De Miranda, verwijzend naar het Kleurrijk elftal. In het vliegtuig zaten gewone passagiers en spelers van de bekende voetbalclub Kleurrijk elftal van Nederland met onder anderen spelers van Surinaams origine. De club zou niet alleen het tactische en technische van voetbal bijbrengen aan de Surinaamse voetballers, maar zou ook zorgen voor de voetbalontwikkeling in ons land.

Vicepresident Ashwin Adhin die een toespraak hield namens de president, zegt dat de president heeft besloten om 10 hectare grond af te staan voor het opzetten van een Kleurrijk Dorp (een wens van de stichting), waar niet alleen een voetbalveld, maar ook faciliteiten voor andere takken van sport mogelijk opgezet kunnen worden.

Joan Dogojo, minister van Sport- en Jeugdzaken, sprak over de oprichting van een academie die voor talentontwikkeling voor vele takken van sport in Suriname moet gaan dienen, maar vooral om de voetbal know how naar grote hoogtes te brengen. Het ministerie zal er alles aan doen om de nodige ondersteuning te geven hieraan.

Onder auspiciën van de stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal heeft wederom deze herdenkingsplechtigheid plaatsgevonden bij het monument Vliegramp aan de Jaggernath Lachmonstraat. Zowel in Suriname als Nederland worden elke jaar opnieuw herdenkingen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp georganiseerd. Dit jaar zou de president voor het eerst na 28 jaar deze herdenking meemaken, echter kon het staatshoofd vanwege staatsverplichtingen niet aanwezig zijn, waarna Adhin de toespraak hield.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles