Werkzaamheden in bouwsector liggen haast stil

De economie van ons land zit in het slop en dit is in bijna alle sectoren te merken, ook in de bouw- en constructiesector. “De bouw- en constructiesector geven een indicatie hoe de economie van een land draait”, zegt Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers vereniging (AAV). Volgens hem is er haast geen werk meer te doen in Suriname. “Overal liggen de bouwwerkzaamheden stil”, legt de voorzitter uit. Terwijl hij merkt dat er steeds meer ondernemers vertrekken naar ons buurland Guyana, zegt hij ook dat de schulden die de overheid bij een groot deel van deze ondernemers had, nog steeds niet zijn voldaan. Dit komt volgens Wong, omdat er tot nog toe een groot aantal reçu’s noch is afgegeven noch versterkt. Hij wijst erop dat bij declaratie er eerst een reçu moet worden ingediend, pas daarna worden de ondernemers betaald.

Hij merkt op dat veel bouwbedrijven met dit probleem kampen en dat er wat dit betreft niet gekeken moet worden naar de bouwprojecten van Dalian, want de gelden hiervoor worden niet gehaald uit de Surinaamse economie. Deze bouwprojecten vinden normaal voortgang, omdat ze gefinancierd worden met geleend geld.

In het afgelopen jaar zijn al tal van bedrijven gesloten, ook dit jaar hebben bedrijven hun deuren moeten sluiten. Wong is van mening dat bedrijven in een periode waarin de economie instabiel is en er geen zicht is op verbetering, er niet toe over zullen gaan om geld te lenen om investeringen te doen. Bedrijven investeren pas als ze weten dat zij het geld zullen verdienen.

Gezien het steeds slechter gaat met het bedrijfsleven in Suriname, zijn diverse bedrijfsorganisaties bezig gesprekken te voeren met de overheid. Wong wil niet hierop ingaan, omdat er een persstilte is ingesteld betreffende dit onderwerp.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles