Besluit koopkrachtversterking particuliere ziekenhuizen uiterlijk morgen

De overheid zal uiterlijk morgen een besluit nemen in het wel of niet toekennen van de koopkrachtversterking aan de particuliere ziekenhuizen. De medewerkers van het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) waren vandaag uit ontevredenheid in actie. Zij vinden dat zij gediscrimineerd worden, omdat zij niet in aanmerking komen voor de koopkrachtversterking van SRD 375 zoals de overheidsziekenhuizen, terwijl zij ook onder het ministerie van Volksgezondheid vallen.

De leden van de Bond Personeel Sint Vincentius Ziekenhuis (BPSVZ) hadden hieromtrent een schrijven gericht aan raadsadviseur Jules Wijdenbosch, die wegens gezondheidsredenen niet aanwezig was om dat te beantwoorden. De leden hebben daarom besloten om vandaag de brief te overhandigen aan vicepresident Ashwin Adhin. Volgens de brief moeten de lonen aangepast worden, niet alleen om de koopkracht te versterken, maar ook om te voorkomen dat verpleegkundigen van de particuliere ziekenhuizen overstappen naar de overheidsziekenhuizen, omdat die de koopkrachtversterking wel uitbetaald krijgen.

Adhin had na de actie een onderhoud met de directeuren van het SVZ en het Diakonessenhuis, waarna de instellingen morgen zullen horen wat het besluit is.

Hij benadrukte dat de instellingen particulier zijn en dat de overheid indirect erbij betrokken is. Verder wees hij ook op de cao van de ziekenhuizen waaraan de overheid niet kan komen. Desondanks zegt Adhin dat hij gaat voor een structurele oplossing.

  1. Melcherts, voorzitter BPSVZ, zegt dat zij ontevreden en teleurgesteld zijn over de wijze waarop de overheid te werk gaat. Volgens Melcherts moet de overheid bij het uitvoeren van haar beleid weten met welke ziekenhuizen ze in zee gaat. De bond vindt het oneerlijk dat het personeel niet in aanmerking komt voor de koopkrachtversterking, terwijl zij van de overheid geen ligdagtarieven mag verhogen. Dit geeft volgens hen aan dat de overheid zich wel degelijk bemoeit met de particuliere instelling. “Wij willen werken, we willen slechts een toezegging dat wij in aanmerking komen met data wanneer dat zal geschieden”, aldus de voorzitter.

Adhin gaf aan alles eraan te doen om het personeel tevreden te stellen. Hij stelt dat niet alleen de ziekenzorg en de wet eromheen, maar ook de wijze waarop de financiering geschiedt, aangepast moet worden om onzekerheden te voorkomen. Hij geeft aan dat de overheid binnen drie tot vier maanden de wet aangepast wil hebben.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles