Prikactie bond St. Vincentuis niet gericht tegen directie

Hindori toont begrip

Vanochtend heeft de bond van 7.00 – 9.00 uur een prikactie gehouden in het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ).

SVZ-directeur Manodj Hindori geeft aan dat de bond hem geïnformeerd heeft over de standpunten die bij deze actie zijn ingenomen. De bond is het volgens hem er niet mee eens dat de regering de koopkrachtversterking niet wil toekennen aan het personeel van het St. Vincentius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis. Hindori zegt dat de bond heeft benadrukt dat de prikactie niet gericht was tegen de directie, omdat ze weet dat de directie ervoor opkomt dat het personeel ook een koopkrachtversterking krijgt. De directie wil juist samen  met de bond optrekken, zodat de regering eindelijk gehoor geeft aan de noodkreten vanuit het ziekenhuis.

Hindorie kan wel begrip opbrengen voor de acties, maar geeft tegelijkertijd ook aan dat hij als directeur liever niet heeft dat er gestaakt wordt, maar in dit geval kan hij begrijpen dat het opkomt voor zijn koopkrachtversterking. “Het leven is ontzettend duur geworden voor iedereen in Suriname.

Het personeel komt nauwelijks meer uit en wil graag dat zij, net als hun collega’s van de overheidsziekenhuizen die hetzelfde werk doen, ook een stukje verbetering krijgen. Nu de regering koopkrachtversterking voor het personeel van de particuliere ziekenhuizen heeft afgewezen, zijn ze zwaar teleurgesteld. Ik voel met ze mee. Ik hoop dat de regering alsnog bereid zal zijn om iets te doen voor hen”, aldus de SVZ-directeur.

De bond vindt dat de particuliere ziekenhuizen door de overheid verplicht worden om aan alle regels, richtlijnen, instructies, inspecties, opleidingseisen en dergelijke van het ministerie van Volksgezondheid te voldoen. Ook de ligdagtarieven mogen niet worden aangepast zonder toestemming van de regering.

Als het om patiëntenzorg gaat, gelden dus dezelfde regels voor alle ziekenhuizen, zowel overheid als particulier. Dat is op zich terecht, vindt de bond.

Maar wanneer het om koopkrachtversterking gaat, wordt het personeel van de particuliere ziekenhuizen afgescheept met een bericht dat het alleen voor overheidsziekenhuizen geldt.

“Dat vinden de personeelsleden niet terecht. De prijzen in de winkels zijn voor iedereen verhoogd, ook voor personeel van het St. Vincentius Ziekenhuis”, aldus Hindori. De bond zal in overleg treden met de andere ziekenhuisbonden om gezamenlijk op te trekken. Het is mogelijk dat de acties de volgende week verscherpt worden in alle ziekenhuizen. “Ik hoop dat er tijdig worden gereageerd door de autoriteiten, zodat de situatie in de ziekenhuis niet verder gaat escaleren. Er is nu dringend rust nodig in de ziekenhuizen, zodat de patiëntenzorg door kan gaan, terwijl er gewerkt kan worden aan structurele oplossingen”, aldus Hindori.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles