Edward Belfort motiveert OS Rijsdijk zich in te zetten voor eigen toekomst

Leerlingen van O.S. Rijsdijk in het district Para, hebben afgelopen vrijdag een motivatiesessie van Abop-parlementariër Edward Belfort gehad. Belfort kreeg een uitnodiging van de schooldirecteur, Macis Calli, die diverse mistoestanden heeft geconstateerd in het jaar dat zij leiding geeft aan de school. Calli gaf aan dat veel kinderen van de school gedragsproblemen hebben. Ze haalde aan dat bepaalde leerlingen van huis weglopen en pas na een paar dagen terugkomen, ook merkt de directeur op dat leerlingen niet optimaal presteren, omdat zij vaak genoeg laat naar bed gaan. Calli vertelt dat de kinderen thuis niet luisteren en op school zich op dezelfde wijze willen gedragen. Verder haalde de schooldirecteur aan dat ouders niet op komen dagen wanneer zij worden opgeroepen. Ze geeft aan dat de situatie zo ernstig is dat ze zelf huisbezoeken aflegt. Ten einde raad heeft de directeur de Abop-parlementariër uitgenodigd om de ruim 300 leerlingen toe te spreken.

Belfort hield een motivatie toespraak voor de leerlingen. Hij benadrukte hoe belangrijk educatie is voor hun toekomst. Hij vertelde de jeugdigen wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn als zij niet presteren op school. Tijdens zijn twee uur durende toespraak, haalde Belfort ook aan dat weglopen van huis en feesten of tv-kijken tot in de vroege ochtend, niet nodig is en absoluut geen bijdrage levert aan hun verdere ontwikkeling. Hij gaf aan dat kinderen die zich niet inzetten op school een grotere kans hebben op een slechte toekomst. De parlementariër verklaarde dat het niet de bedoeling is dat zij later gaan uitblinken als rovers en prostituees, daarom moeten zij zich te allen tijde inzetten voor een goede toekomst, “Education is the key to succes”, benadrukte Belfort.

Ouders

De parlementariër richtte zich ook tot de aanwezige ouders. Er was slechts een klein aantal ouders aanwezig en dat waren voornamelijk moeders. Belfort zei te begrijpen dat niet alle vaders daar zijn voor hun kinderen, desondanks drukte hij de moeders op het hart om alles eraan te doen zodat de kinderen zich kunnen blijven ontwikkelen. “Hoe hoger ze zich scholen, des te beter het is”, zei hij. Ook wees hij de ouders erop om de kinderen niet te verwennen met modieuze spullen. Volgens Belfort is het niet nodig om de kinderen op die manier te stimuleren om naar school te gaan. Hij is wel van mening dat noodzakelijke behoeften vervuld dienen te worden, zodat ze goed kunnen presteren op school. Ook vroeg hij de ouders om het contact met de school te onderhouden. “Ook al kun je niet goed Nederlands praten, het geeft niet. Het is in het belang van de toekomst van je kind. Ga er niet vanuit dat de leerkrachten je uit zullen lachen, ze zijn ervoor getraind hoe om te gaan met deze zaken. Je hoeft je voor niets te schamen”, benadrukte de parlementariër.

Andere scholen

Belfort gaat in de komende periode meerdere scholen bezoeken om de leerlingen te motiveren hun best te doen op school. Hij is er zich van bewust dat niet elke leerling zijn advies zal opvolgen. “Maar als vijf leerlingen van de driehonderd mijn adviezen opvolgen, dan ben ik toch tevreden. Dan heb ik mijn doel bereikt, ik weet dan zeker dat zij iets goed maken van hun leven”, aldus Belfort. Vandaag zal hij in Brokopondo zijn voor een motivatiesessie voor leerlingen van de zesde klas van het district en ook zesde klas leerlingen die van Moengo daar naartoe zullen gaan voor een motivatieweekend. In de komende week zal Belfort scholen in Sipaliwini bezoeken om ook de leerlingen aldaar toe te spreken.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles