Koopkrachversterking Diakonessenhuis nog niet realiseerbaar

De koopkrachtversterking voor het personeel van het Diakonessenhuis is voor nu nog niet realiseerbaar. Het is reeds bekend dat vanwege de huidige financiële situatie in het land diverse organisaties en instellingen het moeilijker hebben om de bedrijfsvoering, c.q. dienstverlening, optimaal te draaien. Het Diakonessenhuis is daar geen uitzondering op en eveneens getroffen door een zeer problematische financiële situatie. Desalniette-min voorziet het Diakonessenhuis de ge-meenschap nog steeds van kwaliteitsvolle zorg.
Vanuit het ministerie van Volksgezondheid is op 31 mei jongstleden aangegeven dat de koopkrachtversterking door de particuliere werkgever zelf gedragen dient te worden en deze niet ten laste van de overheidsbegroting kan komen. De directie van het Diakones-senhuis ambieert het behoud van de koopkracht en begrijpt dat de bond streeft naar het zetten van flinke stappen in de inkomensontwikkeling van de medewerkers. Die stappen zijn tot nog toe niet realiseerbaar, omdat er financieel geen ruimte is. Stijging van lonen zou het Diakonessenhuis verder in de financiële problemen brengen, meldt de directie van het Diakonessenhuis vandaag in een persbericht.
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de werknemers van het Diakonessen-huis zijn nog niet gestart. Om afspraken en verplichtingen naar de personeelsleden en leveranciers (tijdig) na te komen, is het noodzakelijk dat de verzekeringsmaatschappijen, c.q. de overheid, het standpunt van de overkoepelende raad, de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR), waar het Diakonessenhuis vierkant achter staat, op korte termijn gaat respecteren, namelijk de achterhaalde tarieven die alle ziekenhuizen nu noodgedwongen hanteren, los te laten en te werken met kostendekkende ziekenhuistarieven voor alle type verzekeringen zodat het ziekenhuis zelf zijn kosten kan dekken en het gevaar voor instorting van de zorg wordt vermeden. Ook het tijdig uitkeren van gedeclareerde kosten/ nakomen van financiële verplichtingen door overige stakeholders zouden verlichting brengen in de financiële situatie, de planning en uitvoering van het beleid van het Diakonessenhuis.
Het Diakonessenhuis blijft zich inzetten om samen met de andere spelers in het zorglandschap, zoals het Staatsziekenfonds en de Survam, te komen tot een goede uitwerking, waarbij het Staatsziekenfonds nu als grootste speler in het zorglandschap een zeer belangrijke rol speelt. Ook vanuit de NZR worden er reeds diverse gesprekken gevoerd binnen het zorglandschap om te komen tot afspraken die beter aansluiten op de financieel- economische realiteit.

More
articles