Uitgifte lokale ISBN’s opgeheven

De Publishers Association Suriname (ISBN Agency Suriname) is per 1 juni definitief opgeheven. De werkzaamheden met betrekking tot de uitgifte van lokale ISBN’s komen hierdoor ook tot een einde. Mevrouw A.Hogenboom van de Publishers Association Suriname, geeft in een brief aan dat de nieuwe internationale agency naast een jaarlijkse vaste bijdrage ook tijdvergende rapportages en aanwezigheid op ISBN-bijeenkomsten vereist. Ze geeft aan dat de associatie dit alles niet meer kan opbrengen.

Het Internationaal Standaard Boeknummer (ISBN) is een uniek internationaal identificatienummer dat wordt gebruikt om gegevens van monografische publicaties en bepaalde aanverwante producten die beschikbaar zijn voor het publiek, op te slaan in computers van bibliotheken, grossiers, distributeurs en boekverkopers. Het ISBN wordt in meer dan 160 landen erkend, maar het gebruik ervan is niet verplicht. Een boek dient een ISBN te krijgen van het land waar de uitge- ver gevestigd is. De taal waarin het boek geschreven is, speelt hierbij geen rol. Een eenmaal gebruikt ISBN kan niet meer hergebruikt worden, ook niet wanneer de titel uit druk is.

ISBN’s en uitgeversaanduidingen mogen nooit worden doorverkocht of weggegeven aan een andere uitgever.

Hogenboom zegt dat zij enkele malen met de internationale agency gecommuniceerd hebben om een vorm van vrijstelling te krijgen, ook voor de kosten, omdat die zwaar drukken op de prijs van uit te geven ISBN’s. Helaas hebben de gesprekken niet de gewenste resultaten opgeleverd. Ook wordt er aangegeven, dat lokale gebruikers niet altijd begrip hadden voor de procedures die waren opgezet om tot een praktische taakuitvoering te komen. Het besluit om de uitgifte van ISBN’s te beëindigen is aan de hand hiervan in overleg met de ISBN-organisatie genomen.  Op initiatief van Boekhandel Vaco is de Publishers Association Suriname gestart als samenwerking tussen enkele uitgevers. Gaandeweg vielen de andere leden af en sindsdien is het een ISBN Agency Suriname dienstverlening gebleven die door de Vaco/Interfund-organisatie ondersteund werd waardoor zij zich konden beperken tot het vragen van een minimaal bedrag als administratieve bijdrage. Doordat de internationale ISBN Agency gecommercialiseerd is en ook de nationale agency’s, vragen de nationale agency’s steeds meer toetredingskosten voor de registratie als uitgever, terwijl er daarnaast ook per ISBN betaald moet worden.

ISBN Agency Suriname weet nog niet hoe de internationale ISBN-organisatie verder zal gaan, maar het lokale agentschap gelooft erin dat zij de verdere stappen bekend zullen maken.

 

More
articles