Bliksemactie St. Laurent levert 2 ton aan smokkelwaar op

De wetgeving is duidelijk en de Surinaamse overheid doet er momenteel alles aan om de ‘handel’ op de Marowijnerivier tussen Albina en Saint Laurent onder controle te houden. Echter lijken de bootslieden daar geen gehoor aan te willen geven, waardoor zij zichzelf in de categorie smokkelaars plaatsen. Met het oog op de bestrijding van de smokkel, heeft de gendarmerie vorige week maandag een bliksemactie gehouden. Maar liefst 35 gendarmes werden ingezet om alle goederen afkomstig uit Suriname te contoleren en in beslag te nemen in geval de douanepapieren niet in orde waren.

De operatie was een gezamenlijke actie van de gendarmerie, de douanediensten en de grenspolitie.

Vooral naar voedingswaren werd gezocht. In totaal werd er die dag voor 2 ton aan goederen in beslag genomen. Het ging voornamelijk om fruit, groenten, niet-alcoholische dranken en blikjeswaar. Dat de sluikhandel tussen beide gebieden al decennialang bestaat, is volgens de Fransen geen excuus om niet te voldoen aan de financiële en zogenoemde sanitaire voorwaarden, waaraan ieder product met als doel import en export, moet voldoen.

De periode is ook gevoelig, omdat Emmanuel Macron, de nieuw gekozen president van Frankrijk, tijdens zijn campagne een buitenlandse politiek heft aangekondigd die niet veel afwijkt van die van Marine Le Pen. Zo pleitte Macron voor het invoeren van een verhoogde staat van paraatheid aan de grens en te bewerkstelligen dat honderden gendarmes voortaan de grens gaan bewaken om er zo voor te zorgen dat de regels worden nageleefd.

Macron heeft zijn pijlen nog niet gericht op Frans-Guyana en Suriname, maar gezien de zeer stevige handdruk met Trump, zal de Franse president de vele grensproblemen met Suriname zeker stevig aanpakken.

De gendarmerie heeft reeds laten weten de komende periode meerdere grootschalige acties te zullen uitvoeren.

More
articles