Selectiecriteria BaZo-verzekering moeten duidelijk zijn voor samenleving’

De regering heeft een periode van zes maanden uitgetrokken om de BaZo-verzekering in haar nieuwe vorm juridisch optimaal te organiseren. Dew Sharman, arts, juicht dit toe, omdat zaken inderdaad goed geregeld moeten worden. Volgens Sharman moeten vooral de selectiecriteria duidelijk worden vastgesteld,  tevens moet  de samenleving geïnformeerd worden over de criteria.

De BaZo-kaarten voor verzekerden tussen 0-16 jaar en 60-plus, die per 31 mei 2017 vervallen, zijn nu geldig tot en met 30 juni 2017. Daarna zullen deze kaarten voor de periode van zes maanden worden verlengd. Sharman zegt dat de eerste stap het veranderen van de Wet Basiszorgverzekering is. Hij zegt dat de amendementen voor verandering van de wet spoedig in het parlement besproken moeten worden. Belangrijk is voor hem dat de selectiecriteria een wettelijke basis hebben.

Sharman legde uit dat de BaZo-verzekering een pakket is met een aantal diensten. “Wat buiten het pakket valt, wordt niet door de verzekeraar gedekt, maar ook dit moet duidelijk gemaakt worden aan de samenleving”, zegt Sharman.

Desondanks zegt hij dat het pakket ruim genoeg moet zijn, zodat de burgers er niet de dupe van worden. In dit kader gaf hij als voorbeeld mensen die een dure ingreep moeten doen, maar de kosten hiervan niet kunnen betalen. “De regering moet er rekening mee houden dat een wezenlijk deel van de samenleving niet in staat is om de kosten te dekken. Er moet heel serieus worden nagedacht over deze zaken”, aldus Sharman.

De arts is van mening dat elke verstandige regering rekening moet houden met de verantwoordelijkheid die ze op zich neemt. De regering moet daarom ervoor zorgen dat de nodige middelen vrij gehouden worden. “Als ze weet dat ze in een moeilijke financiële positie zit, moet zij alvast met de diverse financiële instellingen afstemmen hoe dat geld vrij gemaakt zal worden. Het volk moet na deze zes maanden niet opnieuw met dezelfde onzekerheid geconfronteerd worden”, aldus Sharman.

door Priscilla Kia

More
articles