‘Het enige wat de regering heeft gedaan is lonen betalen’

“Vandaag zijn we precies twee jaren verder na 25 mei 2015, en er is helemaal niets terecht gekomen van deze regering. Zij heeft geen ontwikkeling kunnen brengen in het land en er is niets voor het volk gedaan, dan slechts de lonen uitbetalen”. Dit zegt Patricia Etnel, NPS-parlementariër, in het kader van twee jaar regering Bouterse II.

“Dezelfde president die op 25 mei 2015 had aangegeven dat hij doet wat hij zegt, wist bij zijn jaarrede aan te geven, dat Suriname in een precaire situatie zou komen. Dit betekent dat al die beloftes voor de verkiezingen allemaal leugens en bedrog waren”, geeft Etnel aan.

Zij zegt dat de president geen van zijn gestelde prioriteiten heeft kunnen verwezenlijken. Etnel noemt als voorbeeld de aanpak met betrekking tot de klimaatsverandering, waarvan niets terecht is gekomen en gebieden bij regenval nog steeds onderwater lopen. Als tweede noemt zij het centraal stellen van de soevereiniteit van de mens, terwijl Hoefdraad door leningen het land heeft verkocht aan de wereld, en de toekomstige generaties zullen moeten betalen voor de schade die is aangericht. Als laatste noemt Etnel de productie waarvoor de regering destijds zou gaan.

Zij zegt hierbij dat er zoveel geld is geïnvesteerd in een cassavefabriek, zonder dat er gewerkt is aan een goed functionerend ontwateringsysteem en het creëren van afzetmogelijkheden in het buitenland.

Volgens Etnel ziet de toekomst er niet goed uit met deze regering, omdat zij op dezelfde manier verder zal gaan. Zij geeft aan dat de regering tot 2019 de tijd heeft om zaken te realiseren, maar dat zij niet tot veel in staat zal zijn. Zij verwacht dat zij nog meer geld zal lenen, zonder daarbij productiemogelijkheden te creëren. “In 2018 wordt er een wereldcrisis verwacht, waarbij de prijzen van grondstoffen verder zullen kelderen. Wie weet hoe hard Suriname tegen die tijd zal worden getroffen?”, zegt Etnel. Haar boodschap aan alle Surinamers is, dat zij ondanks alles van het land moeten blijven houden en dat zij hard blijven werken voor een betere situatie tijdens, en na het aftreden van deze regering.

door Priscilla Kia

More
articles