VOORTDUREND IN DE KIJKER

Dat de regering Bouterse II bij haar verrichtingen nauwgezet wordt gevolgd binnen onze grenzen en ook daarbuiten, daar hebben wij herhaaldelijk met nadruk op gewezen. Dat men extra aandacht, vooral in het buitenland, heeft voor de paarse regeerploeg komt door de niet-positieve reputatie van de exponenten uit de periode die als ‘revo’ aangeduid werd. De voormelde exponenten hebben in het verleden getoond het helemaal niet zo nauw te nemen met de respectering van de mensenrechten en die mensenrechten op flagrante wijze te hebben geschonden. Bij de recente straatacties van vakbonden en de groep van ‘Wij zijn Moe’, heeft de regering Bouterse II bewezen er niet vies voor te zijn facistische methoden toe te passen door leiders van de acties te mishandelen en op gewelddadige wijze in het openbaar te arresteren en daarna uren vast te houden op het politiebureau. Had veel gelijkenissen met de manier waarop studenten in het najaar van 1982 in opdracht van inspecteur Plukker op Spanhoek werden mishandeld. Niet lang daarna vond de slachting op 8 december 1982 in het Fort Zeelandia plaats. Met deze gebeurtenissen in gedachten, zijn er velen die zich realiseren dat deze regering met in haar leiding dezelfde exponenten uit het laatste kwartaal van 1982 tot alles in staat is, mochten haar belangen maar enigszins in gevaar worden gebracht. Ook in de Nederlandse Tweede Kamer heeft het CDA-lid Martijn van Helvert vragen gesteld aan de Nederlandse regering over hoe het gesteld is met de respectering van de mensenrechten in Suriname. De zeer hardhandige wijze waarop de politie leiders van een protestmanifestatie had aangepakt en meegenomen de vorige maand, baart volgens Van Helvert zorgen. Van Helvert stelde daaromtrent vragen aan minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.Ook het weigeren van de Surinaamse regering toestemming te verlenen voor het houden van protestmanifestaties in Nickerie en in het centrum van Paramaribo, haalde Van Helvert aan als schending van de elementaire democratische grondrechten en vrijheden . Volgens de parlementariër zou Nederland vanuit zijn zakelijke en betrokken relatie, Suriname moeten aanspreken over de geconstateerde mensenrechtenschendingen. Van Helvert is van mening dat Nederland de mensenrechtenschendingen door Suriname gepleegd, bilateraal en multilateraal moet adresseren. Niet alleen in Nederland worden de gebeurtenissen van de laatste maanden nauwgezet gevolgd. Ook andere landen waarmee we diplomatieke relaties onderhouden volgen ons op de voet en zullen zeker, in welke vorm dan ook, van zich laten horen als de regering Bouterse II wederom handelingen pleegt die absoluut niet in een democratie thuishoren. Het wederom op grove schaal schenden van de mensenrechten moet deze regering dan ook helemaal achterwege laten, want de consequenties kunnen dit keer ook voor haar zeer nadelig uitvallen.

****

We zitten thans midden in de grote regentijd en dat is dit jaar op uitzonderlijke wijze te merken. Zware neerslag en overstromingen worden in de verschillende districten gemeld. De beelden zijn ons in de afgelopen weken voorgeschoteld. Wat ook het nieuws op verschillende momenten heeft gehaald, betreft de slechte afwateringssystemen en dichtgegroeide kanalen en kreken die Lanti ook dit jaar niet op tijd heeft opgehaald. In Wanica heeft dit voor zware wateroverlast gezorgd. Wegen en percelen liepen onder en het water trok niet snel weg. Ook hier heeft de overheid niet tijdig ingegrepen en dus gefaald. In Wanica moest een ondernemer en bezitter van zwaar materieel, om zelf niet het slachtoffer van wateroverlast te worden, zelf ingrijpen en ging ertoe over een kanaal op te schonen. Wie wenst er nog te spreken van goed beleid? Het onderhoud van wegen, kreken en kanalen laat al jaren flink te wensen over en heeft thans door geldgebrek klaarblijkelijk nog maar nauwelijks prioriteit.

***

Het scholingsinstituut Polytechnic College (PTC) mag zijn collegegelden niet verhogen van minister Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het college had zijn collegegelden verhoogd naar 1500 dollar en daar is de minister het niet mee eens. Volgens het bestuur van het college is de verhoging noodzakelijk wegens de huidige situatie en de verhoogde exploitatiekosten. De herwaardering van de docenten staat nauw in verband met de verhoging die het PTC wenste door te voeren. Peneux heeft daar dus, zoals voormeld, een stokje voor gestoken. Wat deze regering maar niet wenst te begrijpen, is dat met de devaluaties van de SRD ten opzichte van de dollar, alles tweemaal duurder is geworden en dat zulks overal een zeer negatieve ontwikkeling tot gevolg heeft gehad. Overal zijn de kosten voor personen en instanties de lucht in geschoten waardoor geen enkele school of bedrijf nog kan werken met achterhaalde tarieven, terwijl de kosten meer dan verdubbeld zijn. Telkenmale tracht men uit puur populistische overwegingen tarieven laag te houden en tracht men moedwillig instanties die het water aan de lippen hebben staan, te benadelen en zelfs de continuïteit in groot gevaar brengen. Dat geldt nu dus ook voor het PTC, een instituut dat thans een strijd moet leveren om te overleven in een periode van zeer knellende inflatie. Minister Peneux moet naar onze mening niet op een ondoordachte manier handelen, maar eerst kijken wat voor kosten het PTC heeft en of de verhoging wel terecht is alvorens botweg een aanpassing te torpederen. Zijn collega van Volksgezondheid dacht ook te moeten ageren tegen de exploitanten van de radiologische klinieken. De leden van de raad van ministers moeten goed nadenken en gedegen onderzoek plegen, alvorens ze op hun achterste benen gaan staan wanneer er door een instantie een verhoging wordt doorgevoerd. De verhogingen zijn niets anders dan een noodzaak nadat de regering door haar wanbeleid devaluaties van onze nationale munt in de hand heeft gewerkt. De bustarieven binnen het openbaar vervoer kan de regering toch met geen mogelijkheid laag houden. De wisselkoersen voor de dollar en de euro hebben gemaakt dat alles ook voor de buschauffeurs tweemaal zo duur is geworden, dus moesten de tarieven wel omhoog. En dan durft een minister van Financiën nog te beweren dat het dit jaar al een stuk beter gaat dan in 2016. Je kan duizendmaal blijven hameren op een meerderheid in DNA bestaande uit ja-knikkers, maar dat wil niet zeggen dat je het politieke draagvlak van mei 2015 nog bezit. Als je als coalitie daaraan blijft vasthouden, schrijf dan vervroegde algemene en geheime verkiezingen uit om je vastgeroeste overtuiging te kunnen bewijzen.

More
articles