‘President, we want our country back’

Afgelopen zaterdag hebben diverse oppositie partijen namelijk VHP, NPS, ABOP, PL en DOE, een volksmanifestatie gehouden in het partijcentrum van de NPS, Grun Dyari. De partijen hebben landelijk hun achterban gemobiliseerd. Aan de manifestatie hebben ook verschillende groeperingen uit de samenleving deelgenomen, maar toch was de opkomst niet zo indrukwekkend. Verschil-lende sprekers namen het woord en gaven hun visie op het regeringsbeleid en de economische situatie. Aan het einde van de manifestatie zijn de oppositionele partijen uitgekomen met een slotverklaring.

Voorzitter VHP-jongerenraad: Karishma Mathoera
Mathoera, die zich in het bijzonder richtte tot de jongeren, zei dat het de jongeren zijn die zullen moeten betalen voor al de rommel die de regering heeft gecreëerd. Het wordt volgens haar steeds moeilijker voor jongeren om goed onderwijs te kunnen volgen in ons land en zij ziet hierin op korte termijn geen verandering komen. De VHP-jongerenraadvoorzitter merkte op dat de kosten om naar school te gaan alleen maar toenemen. Behalve dat de bustarieven zijn verhoogd, moeten leerlingen volgens haar nog steeds heel veel kopiëren en zijn de boeken ook nog verouderd. Zij gaf aan dat hoger onderwijs in vreemde valuta moet worden betaald. Mathoera vroeg zich af hoe jongeren dit moeten betalen als er geen vreemde valuta te vinden is. Suriname loopt volgens haar achter op het gebied van landbouwonderwijs en ICT-onderwijs. Zij hield de aanwezigen voor dat jongeren ook geconfronteerd worden met leerkrachten die gedemotiveerd zijn door het wanbeleid van de regering. Mathoera riep de jongeren op om op te komen voor zichzelf, want zij zullen het gelag van het wanbeleid moeten betalen.

Brunswijk: ‘Huiswerk maken om elk moment over te nemen’
ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk, zei dat er een alternatief moet zijn, daarom is het volgens hem belangrijk dat alle oppostionele partijen hun huiswerk gaan maken om elk moment te kunnen overnemen. “Wanneer je een land gaat overnemen, moet je kunnen meedoen binnen alle facetten.” Hij geeft aan dat vanuit zijn partij mensen klaar worden gestoomd om sleutelposities in te nemen. Hij zegt dag en nacht bezig te zijn om zichzelf te ontwikkelen op bestuurlijk gebied. Ook worden mensen binnen de ABOP getraind om president en minister te worden. Scholing speelt volgens Brunswijk een grote rol binnen zijn partij, hij heeft US-dollar 50.000 neergeteld om partijleden te kunnen scholen. Brunswijk zei verder dat hij weet dat Bouterse niet zal opstappen: “A no gwe yere. Oen denk tak a gwe?” Hij vindt dat de samenleving naar een vreedzame oplossing moet zoeken. “Wins Bouta mus gwe, a mus gwe vreedzaam, daarom zie je me niet op straat komen, omdat ik geen geweld wil”, aldus Brunswijk. Hij zei ook dat als hij op straat komt en men mensen in de autobak van de politie gooit, dan zal dat een probleem zijn. Hij zegt dat als de president het land niet kan besturen, dan moet hij de eer aan zichzelf houden.

Voorzitter NPS-jongerenraad: Rachelle Giddings
“President, efu yu no man du a wroko: saka!” Dit was de boodschap van Rachelle Giddings, voorzitter van de NPS-jongerenraad. Zij gaf aan dat velen onder het volk het financieel moeilijk hebben en dat wanneer er gestort wordt, de volgende dag het geld van de mensen verdampt is. “Mi bigi sma leri mi, fu wroko tranga te mi wan bereik wan doel”, aldus Giddings. Echter merkte zij op dat de president mensen dwingt om over te gaan tot het aannemen van voedselpakketten. Mensen kunnen volgens haar nu niet sparen en plannen, toch proberen de banken mensen te stimuleren om te sparen, iets wat volgens haar in deze situatie niet mogelijk is. Volgens haar moet er dringend beleid gemaakt worden om de prijsverschillen in de winkels weg te werken. De NPS-jongerenraadvoorzitter eist dezelfde stabiliteit van zeven jaar geleden.

Breeveld: ‘Kruistocht tegen corruptie is slaaptocht geworden’
DOE-voorzitter Carl Breeveld gaf aan dat er niet verantwoord wordt omgegaan met het geld van het volk. Hij zei dat het geld, dat bedoeld is voor de ontwikkeling van ons land, naar één plek is gegaan. Breeveld benadrukte dat er geld is, maar dat zit in de zakken van degenen die het hebben opgegeten. Hij merkte op dat de kruistocht van de president tegen corruptie in ons land een slaaptocht is geworden. Als voorbeeld noemde hij Carifesta in 2013 dat begroot was op SRD 19 miljoen, maar dat uiteindelijk SRD 39 miljoen is geworden en dan nog zijn er mensen die uitbetaald moeten worden. “President mus tek aktie tap alla deng rapport di de, pe skrifi dat a moni go na wan verkeert fasi”, aldus Breeveld. Hij gaf aan dat de president moet aftreden als hij niet in staat is in te grijpen in de vele corruptieschandalen.

Jeugdparlementariër Nickerie: Consuela Amatsairoon
Consuela Amatsairoon, jeugdparlementariër van Nickerie zei dat het tijd wordt dat jongeren strijd gaan leveren. Zij verklaarde dat jongeren vaak zeggen dat ze zich niet willen bemoeien met politiek. “Als jij je niet met de politiek wil bemoeien, dan komt de politiek met jou bemoeien”, aldus Atmatsairoon. Zij gaf aan dat in feite de jongeren als first voters medeschuldig zijn aan de situatie in ons land. De jeugdparlementariër zei dat jongeren zich niet moeten laten omkopen voor een cellulair of laptop. Zij hield de massa voor dat er een gratis ziektekostenverzekering was beloofd door de regering, maar dat mensen vandaag de dag doodgaan als zij geen geld hebben om hiervoor te betalen. “Wij jongeren zullen ons niet voor de tweede keer als een ezel gedragen die zich aan dezelfde steen stoot”, aldus Amatsairoon.

‘President, we want our country back’
VHP-leider Chan Santokhi heeft afgelopen zaterdag een duidelijk boodschap gestuurd richting de president:”Als u echt van het volk houdt president, pak de armoede aan, pak de criminaliteit aan, pak de corruptie aan, pak de gezondheidssector aan, herstel de economie, kom met beter bestuur en beleid. En als u dat niet kan president, give our country back. Wij willen ons Suriname terug!”
Santokhi zei dat hij net als iedereen die is komen protesteren, als zoon van Suriname tegen de ellendige crisis is, waar deze regering ons in heeft gestort en dat dit al de derde keer is dat dit ons overkomt, en dat moeizaam opgebouwde pensioenen en spaargelden verdampt zijn. “Dies no kan! Wij willen ons Suriname terug! Dit is niet het Suriname dat wij verdienen. Daartegen protesteren wij.” Santokhi benadrukte dat er hoop is: ‘Volk van Suriname, er is nog hoop voor de toekomst! De tijd om weg te lopen voor je verantwoordelijkheid en telkens een ander de schuld te geven van je eigen falen en ‘a no mi, na wereldcrisis’ is laf, is slecht leiderschap! Hoe vaak is de president in De Nationale Assemblee gekomen om zijn verantwoordelijkheid te nemen en serieus te praten over de problemen? Dit jaar maar één keer.” Santohkhi stoort zich enorm aan het feit dat Hoefdraad altijd in het buitenland is. De minister regeert volgens hem het land vanuit het buitenland. “Hij kan beter gezien worden als de minister van Buitenlandse Zaken”. Hij zei dat Hoefdraad voor een creditcard oplossing heeft gekozen voor de crisis waarin wij ons nu bevinden. “Hij leent hier om daar af te lossen. En weer op een andere plek om weer ergens anders af te lossen. Hij heeft van Suriname een bedelland gemaakt, als een bedelaar gaat hij rond de wereld.” Santokhi zei dat door deze bedelcultuur, deze regering de trots en waardigheid van het volk heeft afgepakt. Verder gaf hij aan dat Hoefdraad aan de spaargelden van het volk komt. Met de kostenverhogende maatregelen en belastingmaatregelen, haalt hij het geld van het volk weg. Santokhi riep de president op, om ervoor te waken dat Suriname door deze maatregelen geen tweede Venezuela wordt. “Geef het mandaat terug aan het volk van Suriname.”

Slotverklaring oppositionele partijen
De voorzitter van de NPS, Gregory Rusland die als laatst de aanwezigen toesprak merkte op dat het de regering is gelukt om de armoede in ons land te stabiliseren. Hij las de slotverklaring van de oppositionele partijen voor die als volgt luidde: “Het volk van Suriname, vertegenwoordigd door de samenwerkende politieke partijen en organisaties, bijeen wensen het volgende te verklaren:
-dat het door de president met het volk gesloten sociaal akkoord niet wordt uitgevoerd en dus een farce is gebleken;
-dat steeds hard gehamerd is op de uitvoering hiervan, evenwel zonder resultaat;
-dat duidelijk is geworden dat door de maatregelen die de regering treft, het hardwerkend volk steeds verder verpaupert en terecht is gekomen op een onacceptabel laag levensniveau;
-dat de president herhaaldelijk een beroep doet op een sfeer van samenwerking, onderling begrip en kritische begeleiding maar toch worden deskundigen en volksvertegenwoordigers van de oppositie systematisch genegeerd en aan de kant gezet, wanneer zij de regering wijzen op haar vernietigend beleid;
-dat beloofd is een kruistocht tegen corruptie;
-dat duurzame werkgelegenheid zou worden gecreëerd;
-dat gezorgd zou worden voor adequate en betaalbare gezondheidszorg en goed onderwijs voor eenieder;
-dat voor elk gezin een woning beschikbaar zou komen ;
-dat eerbied en respect zou worden getoond voor wet en recht;
-dat afkeuring wordt uitgesproken over de houding van de regering waarbij geen zicht is op verbetering van de heersende situatie.
-dat het nu duidelijk is dat door het wanbeleid van deze regering, het volk in een politieke fuik is terechtgekomen en nu daarin niet wenst te blijven;
-dat het tot nu toe gevoerd beleid een beeld schetst van opzettelijke vertrapping van de sociaaleconomische, juridische en maatschappelijke waarden en principes;
-dat zaken door de president beloofd en goedgekeurd door DNA niet worden gerealiseerd, zonder dat daaraan consequenties worden verbonden;
-dat de regering steeds buiten de grondwet en andere wetten treedt en haar wil aan het volk

More
articles