‘Gepensioneerden tot bedelstaf gemaakt’

Ongeveer 24.000 gepensioneerden uit overheidsdienst hebben SRD 200 extra gekregen van de achterstallige SRD 1000 die zij tegoed hebben bij de overheid. De uitbetaling van de resterende SRD 800 is nog niet duidelijk. Arnold Kruisland, politicus tevens oud-diplomaat, zegt dat de regering de gepensioneerden hiermee tot de bedelstaf heeft gemaakt.

Kruisland vindt dat de regering geen gevoel heeft voor de situatie waarin de gepensioneerden momenteel verkeren. Hij zegt dat het pensioen met de stijging van de koers tot bijna de helft is gedevalueerd, waardoor het leven veel moeilijker is geworden voor de gepensioneerden. “Deze mensen zijn al oud en kunnen zich niet aan een bijbaan wagen. Bovendien zou het een grote schande zijn als deze doelgroep, die jarenlang het land heeft gediend en de basis heeft gelegd voor deze generatie, een bijbaan zou nemen”, zegt Kruisland.

Hij geeft aan dat de SRD 1000 een eenmalige uitkering is, die beloofd was als koopkrachtversterking aan de gepensioneerden. “De prijzen in de winkels zijn allemaal verdubbeld. Zij rekenen op het geld en als de overheid het resterende deel van het geld niet kan garanderen, is zij bezig deze mensen verder te verarmen en dat is verschrikkelijk”, zegt Kruisland.

Over de aansprakelijkheid van de gepensioneerden op de verhoging van SRD 375, die de ambtenaren hebben gekregen, zegt Kruisland dat zij wel aanspraak maken daarop, omdat het hun beloofd was door de president. Volgens Kruisland had de president persoonlijk beloofd dat bij verhoging van de ambtenarensalarissen, het pensioen ook opgetrokken zou worden. “Maar als men nu problemen heeft met het uitbetalen van de SRD 100, dan vraag ik mij af hoe zij de SRD 375 zullen implementeren”, zegt de politicus.

Verder is hij van mening dat dit alles weer getuigt van de prioriteiten die gesteld worden als het gaat om uitgaven en het beleid dat gevoerd wordt door deze regering. “Niemand heeft zekerheid dat de overheid zal doen wat die belooft”, aldus Kruisland.

-door Priscilla Kia-

More
articles