Goede handhygiëne kan oogvirus voorkomen

Graciële Wongsoredjo, business unit manager van Intermed Caribe, zegt dat gezien de vele gevallen van personen die besmet zijn met het oogvirus, handhygiëne belangrijk is ter voorkoming van besmetting. Dit zegt zij in het kader van handhygiëneprogramma’s die door de WHO zijn opgesteld. CEO’s en managers zouden volgens de gezondheidsinstantie handhygiënecampagnes en infectiepreventie- en beheersprogramma’s moeten ondersteunen. Het belang van goed handen wassen is om te voorkomen dat ziektekiemen worden overdragen. Wongsoredjo zegt dat het mogelijk is dat het oogvirus uitgroeit tot een epidemie. “De besmetting kan voorkomen worden door goed handen te wassen.” Om deze gedachte uit te dragen, heeft Intermed Caribe in samenwerking met diverse organisaties, zoals RGD, het BOG, de districtscommissariaten Noord-Oost en Zuid-West en ondersteund door voedseltechnoloog Ricky Stutgard, in 2015 een handenwassenprogramma geïnitieerd. Het programma werd uitgevoerd in de Chinese Sporthal. Dit programma is opgedeeld in twee campagnes waarvan de eerste vorig jaar gestart is van oktober 2015 tot en mei 2016 en de tweede dit jaar. De campagne bestaat uit diverse activiteiten die op elkaar aansluiten, waaronder het verstrekken van informatie naar de samenleving toe.

Een belangrijk onderdeel betreft de scholenwedstrijd, deze houdt in dat een aantal scholen een training krijgt in handhygiëne, waarna zij op hun eigen creatieve manier de handhygiëneboodschap mogen uitdragen door middel van dans, zang, toneel. De scholen die dit jaar zijn uitgenodigd, zijn: O.S Leleydorp, O.S. Meerzorg, O.S. Marienburg en de St. Gertrudeschool. Dit jaar doen ook St. Tana en de Nijverheidschool mee in een apart klassement. De O.S. Gijsbertus was de winnaar van het vorige jaar. Op deze manier willen de initiatiefnemers behalve binnen de scholen, ook binnen de horeca meer bewustwording brengen. Hieruit komen drie winnaars in aanmerking voor een handhygiënesysteem (hand towels, zeep, en toiletpapier) die zij voor hun school zullen krijgen voor een bepaald periode. De scholenwedstrijd was aanvankelijk gepland voor 5 mei 2017, Wereld Handhygiënedag. Helaas kon deze activiteit geen voortgang vinden vanwege stakingen van de afgelopen periode.

Handhygiëne vormt de kern van effectieve preventie- en beheersprogramma’s om infecties tegen te gaan. Activiteiten die vandaag werden ontplooid, dienen als een reminder maar ook als een stimulans om de ‘best practices’ op het gebied te continueren of te verbeteren.

door Kimberley Fräser

 

More
articles