Evacuatie dorpelingen Marowijne ingezet

Vanwege de zware neerslag in de avond van 16 op 17 mei j.l zijn diverse gebieden in Marowijne getroffen door watersnood. Door de aanhoudende neerslag zijn rivieren en kreken, buiten hun oevers  getreden. Albina, Moengo en een paar dorpen, waaronder Dantapu en Akalekondre, zijn hierdoor onder water gelopen. Als gevolg hiervan worden de dorpelingen geëvacueerd naar hoger gelegen gebieden.

Diverse huizen en erven van het ressort Moengo zijn onder water gelopen. Het water had op bepaalde erven een hoogte van 1.50m bereikt. Er is niet alleen veel schade aangericht aan de inboedel van huizen, maar ook de scholen waren genoodzaakt hun deuren te sluiten vanwege wateroverlast. Freddy Daniel, districtscommissaris van Marowijne, nam meteen poolshoogte in de getroffen gebieden.

Marinus Bee, Abop-parlementariër, vertelde dat de bewoners van het dorp Dantapu gistermiddag zijn geëvacueerd. Zij hebben de behoefte hiertoe aangegeven, tijdens het bezoek van Freddy Daniel aan het getroffen gebied. Daniel heeft terstond gehandeld en gaf zijn werkarmen de nodige instructies om de evacuatie op gang te brengen.

Danpatu is volgens rapportage het zwaarst getroffen, omdat het dorp volledig onder water lag. De dorpelingen raakten geïsoleerd vanwege het steeds stijgende water, waardoor de weg naar Patamacca, die leidt naar het dorp, alleen via de boot bereikbaar was. Ongeveer tien gezinnen zijn ondergebracht in een woning op Moengo.

Ook het dorp Akalekondre is door watersnood getroffen als gevolg van de zware neerslag. De bewoners van dit dorp verhuizen per eigen gelegenheid naar hoger gelegen gebieden.

Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) is door de districtscommissaris in kennis gesteld van de situatie. De noodhulp is tot nog toe matig op gang gekomen, terwijl de schade ook nog niet helemaal duidelijk is. De meeste bewoners in deze gebieden leven van landbouw. Hoe de kostgrondjes eruit zien, is nog niet duidelijk, maar gezien de enorme hoeveelheid regen, wordt het ergste verwacht. Daniel en zijn hulpteam hebben wel een aanvang gemaakt, maar ze kijken ook uit naar het NCCR om verder te gaan.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles