Santokhi ziet nut Mediation Team KPS niet

Gisteren heeft de installatie plaatsgevonden van het Mediation Team Korps Politie Suriname. De directe aanleiding voor het benoemen van het team is het opzeggen van het vertrouwen in de korpsleiding door het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB). Het doel van dit team is om de regering na gedegen onderzoek hieromtrent, van advies te dienen. Volgens Chan Santokhi, VHP-parlementariër, heeft de installatie van dit team geen nut, omdat de korpschef haar ontslagbrief heeft ingediend.

Santokhi is ook van mening dat er een stukje onduidelijkheid is in deze zaak. Hij voert aan dat de SPB het vertrouwen in de korpsleiding heeft opgezegd, waarna minister Eugene van der San het parlement zou informeren over een goede aanpak van deze zaak. Hij zegt dat de president vervolgens de korpschef heeft ontvangen voor een gesprek, waarna er is besloten een mediation team in te stellen om het probleem aan te pakken. “Niet lang daarna bedankt de korpschef. Ik vraag mij af waarom je bedankt als er een mediation team is ingesteld. Zij zouden juist praten en zoeken naar een oplossing. Wat zal het team nu doen? Met wie en waarover gaat het mediëren?”, vraagt Santokhi retorisch.

De parlementariër zegt verder dat de president inconsequent bezig is.

“Niet lang terug was het vertrouwen in ex-minister Jennifer van Dijk-Silos opgezegd, waarna zij onmiddellijk is ontslagen. Waarom is er toen geen team ingesteld”, vraagt Santokhi zich af.

Veel zaken hebben geleid tot het opzeggen van het vertrouwen in de korpsleiding door de SPB. “Dit is een zeer ernstige zaak, omdat het veel invloed zal hebben op de samenleving met betrekking tot het werk van de politie en het vertrouwen van de samenleving in de politie”, zegt Santokhi. Verder is hij van mening dat het team dat ingesteld is, het vertrouwen van de SPB mist dat zij de situatie kunnen herstellen.

De grootste zorg van Santokhi is de vervanger van de korpschef, omdat verandering nog geen verbetering betekent. Hij ziet liever dat men een goede interim korpschef benoemd voor een jaar. Die zou de rust moeten terugbrengen, totdat een goede kandidaat-korpschef, die het politieapparaat goed kan leiden, is gevonden.

-door Priscilla Kia-