Tout lui Faut Kanaal en omgeving steeds dieper in de problemen

Het Tout Lui Faut Kanaal Rechts en de omgeving Dijkveld komen steeds dieper in de problemen door de activiteiten die dagelijks geschieden, maar niet de nodige aandacht van de autoriteiten krijgen. Ressortsraadslid John Saimbang, zegt dat hoewel er recentelijk zand gegooid is in de weg om de kraters te dichten, de situatie niet is verbeterd. “Met de grote neerslag van nu en de grote trucks die dagelijks over en weer rijden, verkeert de weg in dezelfde problemen”, geeft hij aan.

De ressortraad is al ruim twee jaar bezig om iedere maand te onderhandelen met het ministerie van Openbare Werken en Transport (OW&T). Echter is er niet veel van deze onderhandelingen terechtgekomen. Naast de onderhandelingen met OW&T, heeft de ressortraad gesproken met Staatsolie om verbetering te brengen in de wegsituatie. Op haar beurt zou Staatsolie naar zeggen van Saimbang ook praten met andere grote ondernemingen in de buurt, ook dit heeft tot op heden niets opgeleverd. “Hoewel er een gewichtslimit van 40 ton voor de weg geldt, zien we dagelijks zware trucks op en neer rijden. Zelfs de politie ziet het, maar ze treden niet op”, aldus Saimbang. Hij vindt het erg dat erg geen oplossing in zicht is, hij wijst erop dat deze bedrijven die constant zwaar materieel moeten vervoeren, een vergunning van de staat hiervoor krijgen, terwijl er gezegd werd dat vooral het houttransport via het water zou geschieden. Een buschauffeur die de route Paramaribo-Dijkveld onderhoudt, vindt ook dat het Tout Lui Faut Kanaal Rechts steeds slechter wordt, hij is van mening dat bedrijven die de weg gebruiken om zwaar materiaal te transporteren, de weg kapotrijden. De buschauffeur vraagt zich af waarom er geen verbod kan komen voor deze transporteurs van zwaar materieel.

De sluis wordt niet onderhouden

“Er is ruim een jaar geen sluiswachter meer, de sluiswachter die belast was met de sluis aan het begin van het kanaal, is nu met pensioen”, zegt Saimbang. Hij heeft de zoon van de gepensioneerde sluiswachter voorgedragen vanuit de raad. Hij geeft aan dat de stukken van de jongeman al in orde zijn gemaakt en verstuurd zijn naar het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO), echter is antwoord uitgebleven. Er is voor nu een beroep gedaan op de bestuuropzichter, maar Saimbang geeft aan dat die het werk niet doet. Het werk wordt gegeven aan een drugsverslaafde, die het getij van het water niet kent. “Dus daarmee worden de problemen niet opgelost, daarnaast doet hij het werk niet, omdat hij niet op tijd betaald wordt”, aldus Saimbang. Dit heeft tot gevolg dat de meeste wegen binnen het project onder water lopen. Hij wijst erop dat er rekening gehouden moet worden met het getij, vooral omdat de meeste duikers verstopt of kapot zijn. Een kleine onderneming heeft volgens hem goedkeuring gehad om de rioolleringen schoon te maken, maar dat werk wordt ook niet gedaan.

Ook merkt hij op dat er grof vuil in het kanaal gegooid wordt, echter kan de verantwoordelijke niet achterhaald worden, omdat het vuil ‘s avonds gegooid wordt.

Recentelijk is het kanaal schoongemaakt, maar de situatie is niet verbeterd, omdat het sluiswerk niet wordt gedaan. Saimbang geeft aan dat de sluis dag en nacht open wordt gelaten, met alle gevolgen van dien. Hij zegt dat er pas een oplossing kan komen, als er een sluiswachter aangewezen wordt die het werk naar behoren zal doen. “Bij droog weer is er geen probleem, maar nu zien we de ernst van de zaak.” Hij pleit voor gedegen onderhoud, want nu moeten volgens hem alle zijwegen het onderspit delven.

Verder doet hij ook een beroep op de buurtbewoners om hun omgeving schoon te houden. Hij wijst erop dat er niet gewacht moet worden op de desbetreffende instanties, maar men moet beginnen met schoonmaken op plaatsen waar dat mogelijk is. Ook doet hij een beroep op de autoriteiten om de aangekaarte problemen te helpen oplossen.

door Richelle Mac-Nack