Samson: ‘Maatregel CBvS een afleidingsmanoeuvre’

Handelsbanken mogen voortaan alleen kredieten in vreemde valuta verstrekken aan bedrijven en personen die reguliere vreemde valuta-inkomsten hebben uit het buitenland. Guillermo Samson, econoom, geeft aan dat de recente maatregel van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een afleidingsmanoeuvre is. Hij is van mening dat de maatregel van de CBvS een tussenstap is om straks geen valuta meer te mogen meenemen naar het buitenland. Samson vermoedt dat er op basis van  overtreding van de Wet Economische Mededinging boetes zullen worden opgelet, zoals in het verleden is gebeurd. Hij verklaart dat het slechts een kwestie van tijd is dat er monetair gefinancierd zal worden, momenteel is er nog wat geld dat bij de pompstations is geïnd door de benzineverhoging. Samson benadrukt dat de tijdelijke inkomsten van de staat op zullen raken, want er is geen sprake van productie om het terug te verdienen, met als gevolg dat wij dichterbij de nullen achter onze SRD zijn.

Samson vraagt zich af hoe er geproduceerd moet worden tegen een lening met een SRD-rente van tussen de 20-25 procent.

Ook bedrijven die exporteren,  zullen volgens hem op den duur te kampen met hun producten die veel duurder zullen zijn op de wereldmarkt. De econoom is ervan overtuigd dat de maatregel van de CBvS voor geen meter zal werken. Hij verklaart dat de druk op de vreemde valuta zal toenemen met als gevolg dat de koers de lucht in zal gaan. Nu al zijn volgens Samson euro’s tegen een koers van SRD 20, – te verkrijgen op de zwarte markt, aangezien cambio’s alleen euro’s mogen opkopen. Hij geeft aan dat het volk bewust wordt volgepropt met leugens. Samson zegt dat het almaar door vertellen van leugens op den duur als de waarheid klinkt in de oren. Als voorbeeld haalt hij aan Joseph Goebels die net als Clifton Limburg het volk leugens voorhield, door te stellen dat de Joden de oorzaak waren voor de slechte economische situatie in Rusland, waarna zij vergast werden.

door Johannes Damodar Patak