Samson: ‘Hoefdraad is een monetaire charlatan’

De uitspraken van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad gisteren in De Nationale Assemblee deed over de economische situatie van ons land, hebben voor vele boze reacties gezorgd. Guillermo Samson, econoom, zegt dat Hoefdraad niets anders dan een monetaire charlatan is. Hij zegt dat Hoefdraad niet met mooie cijfers moet komen, maar dat wij het geld in onze zak moeten voelen, zodat we schulden af kunnen lossen en deviezen kunnen kopen tegen een normale koers. Als het inderdaad zo goed gaat, zoals de minister van Financiën heeft gezegd, moet de overheid volgens Samson in staat zijn om ziekenhuizen en ondernemers uit te betalen en medicijnen te importeren. Integendeel merkt hij op dat er juist medicijnen uit de SZF-klapper worden gehaald en dat patiënten voor een deel zelf moeten inkomen voor de operatiekosten. Hij verklaart dat de importdekking waarop Hoefdraad zo trots is, gebaseerd is op destructie en is ontstaan doordat mensen veel minder importeren en exporteren. “Leven in de hoop, sterven in de verwachting”, aldus Samson. Hij vergelijkt de uitspraak van de minister met die van arts die aan een kankerpatiënt die zich in de terminale fase bevindt, zegt dat hij het wel zal overleven. Hij merkt op dat Hoefdraad een aanslag pleegt op het IQ van de Surinaamse bevolking door te stellen dat ons land op het goede spoor is. Volgens de econoom weet de minister van Financiën zich geen raad meer. Hij benadrukt dat Hoefdraad onze deviezenvoorraad van 1.2 miljard weer moet aanvullen en geen cijfers moet presenteren die niet merkbaar zijn. “Hoefdraad is paranoïde”, zegt hij. Samson, die ook directeur is van IBW University of Applied Sciences, geeft aan dat mensen met een bacheloropleiding als pompbediende werken en dat hij zelfs een geval kent waarbij een iemand die haar masteropleiding heeft afgerond, als call agent werkt. Hij vraagt zich af wat Hoefdraad ooit in ons land gedaan of neergezet heeft. Samson geeft aan dat hij met trots kan zeggen dat hij iets gepresteerd en gedaan heeft voor het Surinaamse volk, hierbij verwijzend naar zijn school.

door Johannes Damodar Patak