President faciliteert zelf corruptie

VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien heeft geen grote verwachtingen als het gaat om corruptiebestrijding. Hij zegt dat de president bij zijn aantreden in 2010 had beloofd dat hij zou optreden tegen corruptie, terwijl hij zelf corruptie faciliteert als we kijken naar de goudsector. Gajadien verwacht dus geen oplossing op korte termijn. Dit zegt het DNA-lid naar aanleiding van de ordening in de goudsector, die nog steeds niet heeft plaatsgevonden. “Er wordt steeds gezegd dat de achteruitgang van het volk komt door beperkte middelen.” Echter merkt het assembleelid op dat de middelen die nodig zijn, verspild worden vanwege corruptie. De oppositieleden hebben vaker voorstellen gepresenteerd die te maken hadden met integer bestuur, maar Gajadien verwacht niet dat er wat hieraan gedaan zal worden.

Hij zegt dat de kleinschalige mijnbouwers verantwoordelijk zijn voor de grootste omzet in de goudsector. De regering is al jaren tevergeefs bezig om deze sector tot de orde te roepen. Dit komt volgens Gajadien door de grote belangen van de regering en familieleden, waardoor er bewust niets wordt gedaan aan de ordening. Hoewel deze kwestie prioriteit vergt, merkt het DNA-lid op dat de mensen die moeten optreden, zelf belangen hebben in deze sector waardoor er niet serieus wordt ingegrepen. Het wordt zelfs toegestaan door de president. Ook het probleem van de skalians wordt volgens de parlementariër met een korreltje zout genomen door de regering.

Er is een presidentiële Commissie Ordening Goudsector ingesteld, maar tot nog toe zijn er geen zichtbare resultaten op dit gebied, hoewel de president bij zijn aantreden in 2010 rust had beloofd in deze sector. Een degelijke aanpak is zoek. Gerold Dompig die leiding gaf aan de bovengenoemde commissie, blijkt volgens velen te zijn gevlucht sinds hij opgespoord werd door een lokale bank. Echter zeggen ooggetuigen die niet bij naam genoemd wensen te worden, dat Dompig zich elke dag aan de Anamoestraat bevindt. Tot nog toe heeft de regering niet bekendgemaakt wie de leiding van de commissie zou hebben overgenomen.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles