Bushouders zijn radeloos

Behalve dat de bushouders zich in een zeer moeilijke situatie bevinden, zijn ze nu radeloos. De trekker van het actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbussen, Suraj Sahadew-Lall, zegt tegenover De West dat het ministerie van Openbare Werken en Transport (OW&T) en de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) bezig is met een tactische politieke strategie om de bushouders te onderdrukken.

Nadat het actiecomité meerdere malen heeft gevraagd voor verbetering in de transportsector met de nadruk op een aanpassing van het bustarief, is gebleken dat de overheid geen aandacht besteed aan deze groep. Het actiecomité was het wachten al zat en besloot om zelf acties te ondernemen. Nu zegt Sahadew-Lall dat er een nieuwe ontwikkeling zich heeft voorgedaan, de PLO heeft een convocatie de deur laten uitgaan, waarin bekendgemaakt wordt dat er hedenavond een ledenvergadering gehouden zal worden. Hij wijst erop dat ruim 1100 van de bushouders geen lid is van de PLO, waardoor het niet duidelijk is of de bushouders die geen lid zijn, de vergadering mogen bijwonen. Sahadew-Lall weet te vertellen dat de voorzitter van PLO, John Mahadewsing, vanavond het tarievenverslag van het ministerie zal presenteren. Uit interne kringen heeft hij vernomen, dat hoewel de minister breedvoerig liet weten dat de subsidie stopgezet zou worden, er vanavond geproclameerd zal worden dat die onverkort zijn voortgang zal vinden.

Sahadew-Lall zegt dat veel bushouders voorstander zijn van de brandstofcompensatie. Dus als zij horen dat die niet wordt stopgezet, zij voor een groot deel tevreden zullen zijn, wat maakt dat zij een geringe tariefsverhoging zullen accepteren. De trekker van het actiecomité weet te vertellen dat er van de kant van het ministerie een tariefsverhoging van ruim SRD 0,25 cent toegekend zal worden aan de bushouders.

Het actiecomité zegt dat PLO de afspraken die zij gemaakt heeft met de regering, aan alle bushouders wil opleggen. De regering ziet volgens de trekker van het actiecomité niet graag dat de bushouders in opstand komen, daarom is er besloten om de brandstofcompensatie voort te zetten. Dat is naar mening van Sahadew-Lall ook het enige wapen van de PLO, omdat deze organisatie belast is met het uitbetalen hiervan. Echter wijst hij erop dat de subsidie niet genoeg is voor de bushouders om het hoofd boven water te houden.

Hij ziet deze manier van aanpak als een tactiek om deze groep te onderdrukken. Sahadew-Lall zegt dat de overheid de mensen juist moet beschermen, maar tevergeefs zien zij dat de overheid meewerkt om de bushouders naar de afgrond te brengen.

De trekker van het actiecomité geeft nadrukkelijk aan dat zij de huidige situatie van de bushouders afkeuren. “Ze zijn de situatie zat en weten niet meer naar wie ze moeten stappen”, zegt Sahadew-Lall. Hij is van mening dat de president laks is en zegt dat de bushouders niet meer op het staatshoofd vertrouwen. Hij is van mening dat alles in opdracht van de president gebeurt. Sahadew-Lall meent dat aan de constante onderdrukking van diverse sectoren in de samenleving door de regering op een dag een einde zal komen. Hij benadrukt dat er geen duurzame erkenning voor deze groep onderdrukkers zal zijn.

Hij geeft aan het nu moeilijk is om een bond op te richten, vanwege de tegenwerking vanuit verschillende kanten. Sahadew-Lall zegt dat de regering niet bezig is met een volksagenda, maar met haar eigen belang. “Hij heeft het land verpest en nu wil hij bepaalde sectoren onderdrukken, zodat hij aan de macht kan blijven”, zegt Sahadew-Lall over de agenda van de president.

Hij benadrukt niet veel te verwachten van de oplossingen die Mahadewsingh de bushouders vanavond gaat voorhouden. “Ze dwingen de bushouders mee te gaan”, stelt de trekker van het actiecomité. Deze groep bushouders is nog steeds voorstander van SRD 2,50 per busrit. Sahadew-Lall geeft te kennen dat de bushouders het niet hierbij zullen laten.

door Richelle Mac-Nack

More
articles